X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sumitomo va construi în Moldova o fabrică de producere a cablurilor electrice pentru autoturisme

29 oct. 2015,, 11:00   Economie
6528 0
Foto: sdelanounas.ru
Zona Economică Liberă „Bălți” va fi extinsă cu 8 hectare din contul creării a unei subzone în Orhei, unde compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze preconizează să realizeze un proiect investițional de proporţii, investind 20 de milioane de dolari în construcţia unei fabrici de producere a cablurilor electrice pentru autoturisme. Acest lucru este prevăzut în inițiativă legislativă corespunzătoare, aprobată de către Guvernul Moldovei, relatează NOI.md.

După cum a menţionat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, în cazul creării unei subzone noi a ZEL „Bălți” la Orhei investitorul va investi 20 de milioane de dolari în construcţia unei fabrici de producere a cablurilor electrice pentru automobile, la care vor munci aproximativ 3,2 mii de persoane. În plus, compania este dispusă să investească în dezvoltarea de sistemului energetic, de aprovizionare cu apă, canalizare, gazificare.

Ministrul Economiei a specificat că, în cadrul proiectului investiţional, volumul total al vînzărilor de produse industriale va constitui cel puţin 500 de milioane de lei pe an, toate produsele vor fi exportate. Potrivit lui, în cadrul noii subzone a ZEL „Bălți” la Orhei se preconizează realizarea și altor proiecte economice. Stephane Bride a menționat că crearea unei noi subzone a ZEL „Bălți” la Orhei va contribui la extinderea potențialului industrial al țării, creșterea atractivităţii Moldovei prin atragerea investițiilor mari și majorarea exporturilor de produse industriale.

Sumitomo Electric Bordnetze face parte din grupul japonez Sumitomo Electric Industries mare Group, care este unul dintre cei mai importanţi producători pentru industria auto din lume, care fabrică cablu electric, componentele electronice și sistemele de control pentru automobile. Sumitomo Electric Bordnetze are peste 25 de mii de angajaţi în 21 de orașe ale lumii, avînd întreprinderi în Germania, Belgia, Spania, Portugalia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria și România.

ZEL „Bălți” a fost creată la 23 martie 2010 pe un termen de 25 de ani. În prezent, această Zonă include 8 subzone cu suprafața totală de 171,1 ha, inclusiv trei la Bălți, patru – la Strășeni și una – la Căușeni. În total în ZEL „Bălți” sînt înregistraţi aproximativ 40 de rezidenți și create peste 3,1 locuri de muncă. La finele lunii martie 2015 investițiile în ZEL au constituit 45,7 milioane de dolari sau circa 21,3 la sută din totalul investițiilor în ZEL ale Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?