Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Climatul din Moldova cu timpul va deveni secetos

17 oct. 2015,, 18:00   Societate
8847 0

Foto: tvlitoral.ro

Cu anii climatul din Moldova va deveni secetos, consideră managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan.

La masa rotundă cu privire la schimbările climatice, care a avut loc vineri în cadrul proiectului "Suport pentru Procesul Naţional de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", el a spus că "dacă oamenii în continuare vor fi neglijenţi faţă de schimbările climei atunci temperatura medie de la suprafaţa Terei va creşte cu 1,4-5,8 grade Celsius".

"Iar nivelul apei ar putea creşte cu 20-88 cm", a spus managerul.

Potrivit spuselor sale, clima cum se schimba, aşa şi va continua să se schimbe, în urma impactului antropogen gazele de seră sunt eliminate în atmosferă, astfel provocând încălzirea globală.

"Inundaţiile şi seceta sunt un exemplu că schimbările climei influenţează şi economia. În urma inundaţiilor din 2008 au fost cauzate daune de $120 mil., iar în 2010 inundaţiile au influenţat indicele mondial al PIB în mărime de 0,15%. Seceta din 2007 şi 2012 a condus la consecinţe dezastruoase, cauzând pierderi de $10 mlrd. şi $1,25 mlrd. respectiv", a menţionat el.

Consultantul naţional al proiectului, Grigore Batîru, a subliniat importanţa de a comunica tuturor fermierilor din Moldova faptul că agricultura conservativă va ajuta la adaptare în legătură cu schimbările climei.

"Fermierii trebuie să înţeleagă că plugul este o unealtă veche, că pământul este viu. În cadrul diferitor proiecte mulţi au primit granturi pentru achiziţia tehnologiilor noi de semănare şi prelucrare a solului. Se resimte necesitatea de a elabora un sistem de control, care ar trebui să monitorizeze starea solului pentru a evita înrăutăţirea. Deoarece pe acest pământ creşte producţia, de care are nevoie ţara noastră fiecare zi", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?