X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

1,3 miliarde lei anual pierde Moldova ca urmare a administrării ineficiente a întreprinderilor de stat (VIDEO)

13 oct. 2015,, 17:45   Economie
4277 6

1,3 miliarde lei anual pierde Moldova ca urmare a administrării ineficiente a întreprinderilor de stat (VIDEO)
Foto: newsmaker.md

Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE) a lansat astăzi, 13 octombrie 2015, cel de al şaselea spot grafic prin care își propune să-i ajute pe cetățeni să înțeleagă importanţa unor standarde înalte de transparenţă în activitatea întreprinderilor de stat.

Astfel, potrivit datelor Agenţiei Proprietăţii Publice, pe lângă toate întreprinderile municipale, în 2014 în Republica Moldova au fost 202 de întreprinderi de stat şi peste 112 societăţi pe acţiuni în care statul este acţionar (în peste 50 de societăţi pe acţiuni statul este acţionarul majoritar sau unicul acţionar). Conform calculelor experţilor IPRE, cele 202 întreprinderi de stat şi cele 112 societăţi pe acţiuni în care statul este proprietar au declarat vânzări de peste 24 miliarde lei pe parcursul anului 2014. Pentru aceeaşi perioadă de referinţă pierderile înregistrate de aceste întreprinderi însumează aproape 3 miliarde lei. Cu alte cuvinte, raportat la cota de participare a statului în fiecare întreprindere, în mod indirect statul a pierdut peste 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a activelor deţinute.

Printre cauzele majore ale acestei slabe performanţe, după cum sunt enunţate şi in video, sunt: numirea personalului pe criterii politice și de rudenie, lipsa standardelor de transparență și raportare, neevaluarea eficienţei muncii. Aceste riscuri sunt inevitabile în întreprinderi gestionate de stat, încât performanţa lor slabă, sau un eventual faliment afectează plătitorii de impozite, care în condiţiile actuale nu au mecanisme de control asupra banilor publici.

Prin urmare, experţii IPRE propun crearea unui mecanism de control public al rezultatelor activității întreprinderilor de stat, şi anume prin:

- raportări financiare regulate şi accesibile cetăţenilor;

- selectarea transparentă a managerilor în întreprinderi;

- salarizarea conducătorilor în funcţie de performanţa financiară a întreprinderilor;

- eliminarea politicului din activitatea economică a companiilor.

O transparenţă mai mare în rapoartele financiare ale întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar sau integral de stat, ar pune presiune semnificativă pe conducerea acestor entităţi în vederea gestionării mai eficiente a activelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?