X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Țăranu: Alegerea președintelui de către popor ar schimba sistemul oligarhic

13 oct. 2015,, 10:47   Politică
4150 8
Цэрану: Всенародное избрание президента изменило бы олигархическую систему
Foto: unimedia.info
Protestatarii din cele două tabere de corturi din centrul Chișinăului cer demisia puterii. „Dacă această putere va cădea, de cine va fi preluată? De următorii oligarhi. Așa a fost în anul 2009, în timpul revoluției, cînd a fost o adevărată revoltă populară împotriva puterii, care și-a pierdut credibilitatea în fața unei părți a populației. Și ce a urmat? Statul a nimerit în mîinile oligarhilor, deoarece sistemul oligarhic a fost creat în timpul guvernării precedente. De atunci, acest sistem a fost puternic perfecționat”, a declarat directorul Institutului de Analiz[ ;i Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu, în cadrul unei emisiuni la „TV7”.

Potrivit expertului, imediat după desfășurarea alegerilor anticipate în Moldova, acest sistem pur și simplu va fi preluat de alți oligarhi. Aceasta este logica istoriei. „Fără a distruge sistemul, nu puteți transmite puterea decît altui oligarh. Alegerea președintelui țării de către întreg poporul ar schimba sistemul”, consideră expertul.

În opinia lui Anatol Țăranu, puterea le-a propus protestatarilor un dialog social pentru că a slăbit, nu mai poate guverna prin vechile metode și este nevoită să-i accepte pe nesuferiții oponenți la masa de negocieri.

„Platforma «DA» deja a trecut pe plan secundar cererea de demisie necondiționată a tuturor, ieșind la rampă cu cererea de a-i demite pe principalii piloni ai regimului oligarhic. Însă principala lor greșeală este că ei îi pun în aceeași căruță pe cei de la putere, or, acolo sînt oameni diferiți. Același Streleț nu se încadrează în sistemul oligarhic, deoarece a spus că în cadrul mesei rotunde vor fi elaborate planul de acțiuni și calendarul realizării lor, iar dacă puterea nu le va respecta, atunci oamenii trebuie să iasă la proteste”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?