X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum se pierd banii publici în Moldova

13 oct. 2015,, 11:00   Economie
3294 1
Как теряются государственные средства в Молдове
Foto: totul.md
Valoarea neregulilor în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici pe parcursul anului 2014 a depăşit suma de şapte miliarde de lei, arată un studiu al Centrului analitic Expert-Grup care a analizat rapoartele Curţii de Conturi.

Potrivit autorilor, controalele au scos la iveală atât probleme tehnice şi operaţionale în activitatea instituţiilor supuse auditului, cât şi lacune ale cadrului legislativ, care nu permit o administrare eficientă ale acestora. Economiştii Expert-Grup au precizat că 65% din recomandările Curţii, care ar putea remedia situaţia, nu se execută.

„Principala piedică în implementarea acestor recomandări este lipsa personalului calificat şi capacitatea scăzută a administraţiei publice locale de a genera soluţii la problemele identificate. Aceste probleme sunt similare şi în cazul celorlalte domenii auditate, rezultând într-o lipsă de viziune de dezvoltare a acestor instituţii publice şi o lipsă a direcţiilor de investiţii", a declarat Tatiana Savva, autoare a studiului.

Mai puţin de 30% din acţiunile întreprinse de autorităţi rezolvă problemele existente. „În condiţiile în care majoritatea problemelor apar din cauza lipsei personalului, lipsa motivaţiilor financiare de a atrage profesionişti în domeniu, din cauza sistemului de salarizare actual, presupunem că problemele de administrare ineficientă a resurselor publice, performanţele joase pe unele domenii de primă importanţă pentru ţară, vor persista”, a adăugat expertul.

Potrivit Expert-Grup, pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătăţirea mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar şi o colaborare mai intensă cu organele de drept.

De asemenea, este necesar ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului un raport privind recuperarea prejudiciilor constatate de CC de circa şapte miliarde lei în 2014 şi implementarea măsurilor pentru înlăturarea iregularităţilor stipulate in hotărârile Curţii de Conturi.

În plus, este necesară o colaborare mai strânsă dintre CC şi Guvern în vederea implementării unui mecanism de colaborare, descris în linii generale în Planul de Dezvoltare strategică a Curţii de Conturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?