Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Recomandările Băncii Mondiale pentru agricultura Moldovei

13 oct. 2015,, 10:45   Economie
2393 1
Foto: ruvr.ru
Experţii Băncii Mondiale (BM) au studiat eficienţa agriculturii Moldovei, propunînd cîteva recomandări capabile să sporească contribuţia ramurii la PIB.

Luni, într-o conferinţă de presă la reprezentanţa BM la Chişinău, experţii Băncii au indicat importanţa agriculturii pentru economia Moldovei. Ramura contribuie în proporție de 14% la formarea PIB-ului, în agricultură muncesc 25% din populaţia aptă a ţării.

În prezent agricultura se menţine graţie subvenţiilor de stat, investiţiilor în sectorul serviciilor destinate acestei ramuri, precum şi donatorilor, care oferă resurse bugetului pentru programe speciale de sprijinire a agriculturii.

Studiul menţionează că nu au avut loc schimbări în sectorul serviciilor pentru agricultură, care în Republica Moldova sînt prestate ca şi acum 25 de ani în fosta URSS. Studiile şi cercetările pentru ramură, ca şi pregătirea specialiştilor pentru agricultură, au o eficienţă redusă.

Experţii Băncii recomandă statului pe viitor ca serie de programe ţintă din agricultură să fie modificate şi completate, iar la unele să se renunţe, de exemplu la programul de asigurare a riscurilor în agricultură, care este realizat din resursele statului şi Serviciul Antigrindină.

Raportul recomandă modificarea atitudinii faţă de preferinţele fiscale, care în prezent sînt aplicate în sectorul agricol din Moldova. Este vorba despre propunerea de a trece la TVA de 20% faţă de 8% şi achitarea impozitului pe venit de 12%, și nu de 7%.

Analiza afacerilor întreprinderilor mici şi mijlocii din agricultură a demonstrat că această categorie de întreprinderi nu beneficiază de preferinţe din TVA de 8%, în timp ce întreprinderile mari au mult de cîştigat.

Aplicarea TVA-ului în agricultură de 20% ar oferi bugetului 500 de milioane de lei suplimentari sau peste 0,5% din PIB-ul statului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?