Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Bridget Brink: Lupta anticorupție în Moldova este prioritatea numărul unu (VIDEO)

12 oct. 2015,, 15:50   Politică
9620 0

Бриджит Бринк: Борьба с коррупцией в Молдове – это приоритет номер один
Foto: noi.md

Recent, în Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru Bridget Brink, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA. Potrivit ei, prima vizită de la numirea ei în luna august curent Bridget Brink a efectuat-o în Ucraina, a doua – în Moldova, iar această consecutivitate nu este întîmplătoare: „Este o vizită foarte importantă și noi am vrut să demonstrăm că urmărim atent situația, noi dorim ca reformele în Moldova să fie implementate cît mai rapid”.

Bridget Brink are sub control șase țări: Ucraina, Moldova, Belarus, Georgia, Azerbaidjan, Armenia. „Scopul nostru în Moldova și în alte țări din acest grup este contribuția la continuarea reformelor, transparența deciziilor adoptate de autorități, responsabilitatea guvernelor pentru activitatea lor, precum și democratizarea acestor state”, a menționat Bridget Brink într-un interviu pentru NOI.md.

Potrivit ei, în Moldova „cea mai importantă sarcină este să contribuim la realizarea rapidă a reformelor îndreptate spre lupta anticorupție, spre reforma justiției și a sectorului bancar – pentru ca oamenii să recapete încrederea în stat, ca ei să înțeleagă că pot trăi aici”.

- Doamnă Brink, în cadrul întrevederilor Dvs. cu conducerea Moldovei ați discutat inclusiv despre lupta anticorupție. Însă cum pot lupta împotriva corupției politicienii care au admis un asemenea furt fără precedent al banilor publici și al banilor populației?

- Noi considerăm lupta împotriva corupției drept o prioritate importantă nu doar în Moldova, dar și în întreaga regiune, de aceea noi susținem toate inițiativele în acest domeniu.

Noi vedem că oamenii în această țară sînt nemulțumiți de scandalul bancar și de corupție în general, de aceea ei au ieșit la acțiuni de protest. Cu siguranță, lupta împotriva corupției în Moldova este prioritatea numărul unu, din cîteva motive. În primul rînd, prezența corupției nu permite statului să se dezvolte economic, să sporească creșterea bunăstării. În al doilea rînd, corupția permite prezența influenței din exterior, amplificarea acestei influențe.

De aceea, cu siguranță, trebuie create anumite instituții și întreprinse anumite măsuri pentru ca lupta împotriva corupției să continue. Iar mesajul nostru principal către guvernul local constă în faptul că reformele trebuie implementate cît mai urgent, pentru a amplifica lupta împotriva corupției.

- Continuarea reformelor, dar nu alegeri anticipate?

- Din cîte știu, în Moldova, în noiembrie trecut, au avut loc alegeri democratice. Cetățenii au ales acel guvern care se află în prezent la putere, el a fost ales pe cale democratică, iar SUA lucrează cu statele democratice. Platforma europeană, de asemenea, susține reformele și lupta anticorupție, de aceea, noi considerăm că totul trebuie să continue pe cale democratică.

- Cum vedeți ieșirea din criza politică din Moldova?

- În cadrul vizitei mele, am avut întrevederi cu liderii opoziției, am reușit să discut cu două din trei partide și mișcări ce protestează astăzi. Și, în pofida faptului că acestea au o viziune diferită asupra evoluției evenimentelor, există un lucru ce-i unește absolut pe toți – conștientizarea necesității implementării reformelor. Nu contează că vorbim despre parlament sau despre puterea executivă – acestea la fel înțeleg și văd necesitatea desfășurării reformelor. În pofida perioadei de instabilitate din ultimul timp, premierul a exprimat aceeași opinie. De aceea, SUA vor continua să susțină Moldova în continuarea reformelor.

- Cum priviți divizarea mișcării de protest din Chișinău: două grupuri de protestatari au instalat concomitent corturi în capitală. Nu ar putea conduce acest fapt la realizarea unui scenariu ucrainean?

- Cred că situația din fiecare țară este diferită și eu, din păcate, nu pot să spun ce consecințe va avea. Pe de altă parte, putem adresa altă întrebare: cum să depășim situația de criză? În ce direcție trebuie să meargă Moldova mai departe – aceasta, desigur, trebuie să decidă poporul Moldovei, dar acum trebuie să depășim situația de criză. În primul rînd, trebuie soluționată problema sectorului bancar. În al doilea rînd, sînt necesare legi care ar permite amplificarea luptei împotriva corupției, în domeniul justiției de adoptat o legislație care ar preveni orice influență din exterior asupra deciziei judecătorilor. Acesta, desigur, este un proces dificil, însă noi chemăm guvernul Moldovei să acționeze rapid, iar noi vom susține republica pe această cale.

- În ce vedeți problema relațiilor dintre Moldova și Fondul Monetar Internațional? Și cum SUA ar putea susține Moldova în cadrul negocierilor cu FMI, dacă autoritățile țării își vor manifesta dorința de a amîna discuțiile cu FMI privind noul memorandum?

- Este evident faptul că colaborarea cu FMI este o parte din soluția problemei. Anume această organizație ar putea ajuta Moldova. Din cîte înțeleg, ultima vizită a delegației FMI a coincis cu demisia guvernatorului BNM, iar FMI trebuie să aibă un partener egal în negocieri pentru a adopta o decizie și a acorda un anumit ajutor Moldovei. Noi știm că FMI poartă negocieri privind semnarea acordului și noi susținem în totalitate și FMI, și autoritățile moldovene, și măsurile, pe care acestea trebuie să le întreprindă pentru ca acordul să fie semnat.

- Cum vedeți ieșirea din criza economică și financiară – cine trebuie să-i pedepsească pe cei vinovați de furtul miliardului de euro în Moldova? Întrebarea încă e actuală, deoarece pînă în prezent nimeni nu a fost pedepsit pentru această infracțiune.

- Cu siguranță, este foarte importantă desfășurarea unei anchete complete a situației create. Primul pas deja a fost făcut – prima etapă a investigației realizate de compania „Kroll”. Din cîte știu, un nou acord a fost semnat de guvernul moldovean cu aceeași companie. În partea a doua a investigației va fi foarte importantă tragerea la răspundere a celor vinovați, vor fi făcute publice nume. Investigația trebuie dusă pînă la capăt. În ceea ce privește criza financiară, atunci, din cîte știu, guvernul deja a purces la lichidarea celor trei bănci problematice, iar acesta este un semnal important că vor fi întreprinse și alte măsuri. Acesta va fi și un semnal pentru investitori, ce va trebui să le inspire încredere față de un anumit climat de afaceri. La aceasta va contribui și viitorul acord cu FMI.

- Din cîte știu, astăzi, ați fost în Transnistria. Ce impresie aveți despre această regiune și despre problemele dintre malul stîng și cel drept al Nistrului?

- Eu, într-adevăr, am vizitat regiunea transnistreană și am fost foarte bucuroasă de această posibilitate. Precum știți, SUA sînt observatori în formatul de reglementare transnistreană „5+2”, noi susținem acest format și încercăm să contribuim la identificarea unei soluții reale a conflictului. Însă, totodată, noi susținem și formatul „1+1”, care la fel este foarte important, el este un nou coridor important pentru soluționarea problemei dintre Chișinău și Tiraspol.

- În ultimul timp, acutizarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol are loc inclusiv în ajunul intrării în vigoare a Acordului privind zona de liber schimb RM-UE pe malul stîng al Nistrului. Cum poate fi reglementată această problemă?

- SUA nu participă nemijlocit la discutarea acestei probleme. Dar noi, desigur, salutăm prezența dialogului, pentru identificarea cît mai rapidă a soluției pentru această problemă.

- Ce concluzii ați făcut personal după vizitele la Chișinău și Tiraspol?

- Eu am avut posibilitatea de a discuta cu reprezentanții puterii, opoziției, cu jurnaliștii și pot să menționez două lucruri. În primul rînd, mi s-a părut că Moldova este o țară foarte caldă și primitoare. În al doilea rînd, eu observ acest fenomen în orice țară, pe care am reușit să o vizitez – oamenii vor să trăiască într-un stat unde deciziile se adoptă transparent, unde nu există corupție, unde există oportunități economice, unde copiii au posibilitatea de a se dezvolta în baza meritelor personale, dar nu a situațiilor preferențiale. Iar diplomația americană și eu personal vom lucra pentru ca toate acestea să fie realizate în Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?