Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tapiola: În Moldova lipseşte voinţa politică pentru schimbări reale în întreaga ţară

10 oct. 2015,, 18:00   Politică
4350 6

Foto: noi.md

Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, Pirkka Tapiola s-a declarat vădit îngrijorat faţă de situaţia în care s-a trezit Moldova.

Înaltul oficial european a analizat şi protestele care au loc în capitală, menţionând că înţelege sentimentele manifestanţilor şi dorinţa acestora de a ajunge la dreptate, reieşind doar din motivul că reformele atât de vitale în domeniul justiţiei sunt realizate cu încetinitorul.

„Sentimentele protestatarilor din Moldova pot fi uşor înţelese, văzând progresul limitat la capitolul luptei cu corupţia, dar şi la cel al reformei justiţiei. Dar cel mai grav lucru e, totuşi, frauda bancară”, a comentat reprezentantul Uniunii Europene în Moldova.

Jaful bancar comis de cei de la guvernare a decepţionat profund cetăţenii, de aceea este foarte important ca demnitarii să dea o definiţie a căii pe care o va urma Moldova în continuare. „Până în momentul în care o guvernare nu are o idee foarte clară despre cum vrea să arate ţara în viitorul imediat şi mai îndepărtat şi, mai ales, până în momentul în care nu are un plan care să asigure paşii prin care se va ajunge acolo – lucrurile nu se vor mişca”, punctează Tapiola.

Este foarte importantă existenţa unui dialog constructiv cu donatorii străini pentru a obţine un ulterior suport bugetar. „ Acum, tot ce rămâne de făcut e ca Moldova să dea totuşi semne de reforme echilibrate în justiţie şi reforme structurale, şi să ia decizii care să ducă ţara înainte”, a declarat reprezentatul UE în Moldova.

Pe lângă acestea, demnitarul european s-a pronunţat nemulţumit de modul în care este realizată reforma justiţiei. Astfel, după ce au fost acordate sume consistente pentru a modifica acest sector în vederea eradicării corupţiei, acum donatorii, care sunt mult mai rezervaţi faţă de Moldova, cer un rezultat palpabil. „Nu sunt expert în justiţie, dar nu trebuie să fii expert ca să vezi că lipseşte voinţa politică pentru schimbări reale în întreaga ţară”, a adăugat Tapiola.

Totodată acesta a anunţat că a rămas dezamăgit în urma demisiei guvernatorului Băncii Naţionale, care a adus la amânarea discuţiei cu FMI. „Oricând există posibilitatea unor demisii, dar trebuie privit tabloul în ansamblu, să se analizeze: cum va afecta o demisie sau alta situaţia generală, iar în acest caz, în particular, această demisie a afectat dialogul cu FMI”, a explicat oficialul.

Cu toate că unele reforme sunt dureroase, în opinia demnitarului european, realizarea acestora este extrem de importantă, acest comentariu a fost făcut în contextul unei lipse a dialogului cu FMI, fapt care ar pute aduce la instabilitate economică. „Fără un acord cu FMI, Moldova pierde o cale ghidată spre reforme, nu va mai beneficia de suport bugetar pentru revigorarea economiei, dar mai ales – nu va avea suport pentru reforme de calitate, de care are atâta nevoie. Şi de aici, va suferi stabilitatea economică”, a reiterat Tapiola.

Un alt fapt care debusolează oficialul european sunt televiziunile private, care reflectă anumite evenimente după bunul plac al liderului, care are evidente interese politice. „Există o serie de… nu le-aş spune monopoluri, dar structuri care deţin controlul asupra mai multor televiziuni, în spatele cărora stau politicieni, şi este foarte vizibilă agenda politică a acestora la TV. Chiar şi ultimele proteste au fost prezentate în mod diferit la aceste staţii tv, reieşind parcă din atitudinea liderului politic faţă de ele”, a analizat Tapiola şi a adăugat ca ar fi mult mai bine dacă presa ar deveni liberă şi independentă.

În acest context, demnitarul european a încercat să explice importanţa monitorizării publicităţii politice, acolo unde după părerea lui Tapiola şi are loc partizanul politic. „În Moldova e nevoie să fie altfel privite declaraţiile financiare ale partidelor, să fie altfel monitorizată cantitatea de publicitate politică, în special la TV, unde are loc şi partizanatul politic, să fie analizate plângerile la CEC. Apreciez activitatea CEC, dar e nevoie de o abordare mai profundă a problemei finanţării partidelor”, a concis oficialul european.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?