Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Orice piață presupune concurență

9 oct. 2015,, 11:15   Economie
5719 0
Эксперт: Конкурировать приходится на любом рынке
Foto: moldova-suverana.md
Uniunea Europeană s-a arătat interesată de impactul Acordului de liber schimb (DCFTA) asupra businessului mic din Republica Moldova, Ucraina și Georgia și a efectuat un studiu, pentru a înțelege mai bine cum ar putea fi ajutați antreprenorii să se adapteze mai bine la noile condiții. Aceasta este necesar pentru a folosi cît mai eficient programul de granturi oferit de UE, estimat la 200 de milioane de euro. Aceste mijloace sînt prevăzute pentru susținerea businessului mic și mijlociu în Moldova, Ucraina și Georgia, informează NOI.md

În cadrul conferinței „Susținerea businessului mic și mijlociu în contextul DCFTA”, conducătorul grupului care studiază situația în cele trei țări, Mark Hellier, a subliniat că Acordul de comerț liber este aprofundat și cuprinzător din cauza că Moldova a decis să adopte foarte multe regulamente și standarde ale UE. Datorită acestui fapt, producătorii moldoveni vor putea face comerț cu statele europene fără controale suplimentare. Însă nu este vorba doar de export.

În Moldova, din cele 1000 de întreprinderi au răspuns la întrebările cercetătorilor circa 200, dintre care doar o treime au auzit ceva de DCFTA (numai în Chișinău nivelul de informare este mai înalt). În Ucraina și Georgia la această întrebare au răspuns afirmativ peste 70% de respondenți. De menționat că 18% dintre antreprenori consideră că DCFTA are impact doar asupra exportatorilor în UE, cu toate că legislația modificată este aceeași pentru toți.

Modificările condițiilor de afaceri sînt prevăzute pentru 10 ani și participanții la proces trebuie să știe cînd și cum se produc acestea. În cel mai bun caz, oamenii de afaceri legau modificările respective de introducerea standardelor europene și normelor fitosanitare. Dar va mai fi atins și domeniul administrării businessului (inclusiv contabilitatea), tot ce este legat de minimizarea riscurilor de producție, cerințele orizontale (legea protecției mediului, energetica, transportul etc.), acreditarea și evaluarea conformității.

Mark Hellier a menționat că organizațiile care trebuie să ajute businessul să se adapteze la condițiile DCFTA nu știu cum să o facă, deoarece nu au experiență în acest domeniu. Însă în UE există 900 de asociații de ramură cu care poate fi stabilită legătura și obține suport. UE va oferi susținerea financiară.

„Cuiva poate să nu-i placă DCFTA, însă standardele europene sînt internaționale și trebuie aplicate în orice condiții, pentru că, în caz contrar, nu poți supraviețui în lumea contemporană. Sînteți nevoiți să concurați cu alte state pe orice piață”, a conchis expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?