X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Republica Moldova va putea participa la diferite tipuri de misiuni internaționale

7 oct. 2015,, 17:12   Societate
3220 3

Republica Moldova va putea participa la diferite tipuri de misiuni internaționale
Foto: noi.md

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Proiectul de lege privind participarea Republicii Moldova la misiuni și operații internaționale. Dacă pînă în prezent legislația prevedea participarea țării noastre doar la misiuni de menținere a păcii, noua lege instituie o bază juridică pentru participare la misiuni de tip umanitar, de asistență post-conflict și monitorizare, notează NOI.md.

Potrivit ministrului de externe, Natalia Gherman, legea veche se referea doar la militari și angajați ai poliției, lucru care limita posibilitatea implicării experților din cadrul altor instituții de stat. Prin noul proiect, autoritățile își propun să lărgească spectrul misiunilor internaționale la care Moldova poate participa.

Totodată, inițiativa are drept scop asigurarea îndeplinirii angajamentelor asumate de țara noastră în relația cu ONU, OSCE și UE. Astfel, Republica Moldova va putea lua parte și la misiunile de gestionare a crizelor, desfășurate sub egida UE.

Potrivit autorilor, elementele inovatorii ale proiectului nu afectează statutul de neutralitate al Republici Moldova. Adoptarea noii legii este prevăzută în planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Moldova-UE, a subliniat Natalia Gherman.

Documentul urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?