X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Experți: Cea mai mare amenințare asupra securității naționale este lipsa coeziunii sociale

6 oct. 2015,, 16:48   Politică
3925 18

Experți: Cea mai mare amenințare asupra securității naționale este lipsa coeziunii sociale
Foto: noi.md

Directorul Centrului de Informare și Documentare NATO de la Chişinău, Elena Mîrzac, susține că cea mai mare amenințare la adresa securității naționale este lipsa coeziunii sociale. Această divizare a societății cauzează, la rîndul ei, o serie de probleme, a declarat expertul astăzi, în cadrul unei conferințe pe marginea Strategiei de securitate națională, notează NOI.md.

„Una dintre sursele lipsei de coeziune socială ține de înțelegerea greșită a subiectelor de securitate și lipsa unui mesaj comun al decidenților politici, ceea ce duce la o discrepanță între interesul național promovat și percepțiile cetățenilor. Pe de o parte, programele de guvernare promovează integrarea europeană și cooperarea cu NATO, dar în percepția cetățeanului, adeziunea față de integrarea europeană scade”, a explicat Elena Mîrzac.

Un alt expert a menționat că riscurile și amenințările la adresa Republicii Moldova vin atît din exterior, cît și din interior. Potrivit directorului de programe din cadrul Institutului de Politici Publice Iurie Pîntea, Republica Moldova trebuie să se concentreze pe problemele de ordin intern și mai puțin pe cele de ordin geopolitic.

„Problema principală a Strategiei de securitate națională constă în ce este primar: cadrul în care ne aflăm, deci ce se întîmplă pe mapamond, cu vecinii sau care sînt obiectivele noastre ca națiune. Sînt două dileme care trebuie combinate și găsită o soluție. Dacă o să ne orientăm întotdeauna pe lupta dintre două puteri, atunci și strategia noastră va fi absolut inutilă în cadrul național și atunci instituțiile o să continue să-și promoveze interesele înguste, departamentale, care duc la pasarea responsabilității”, a explicat Pîntea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?