Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Noul guvernator al BNM va fi desemnat pînă la mijlocul lunii noiembrie (VIDEO)

6 oct. 2015,, 17:00   Economie
4125 6
Нового президента НБМ планируется назначить до середины ноября
Foto: noi.md
Parlamentul urmează să-l aprobe pe noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pînă la mijlocul lunii noiembrie 2015, ca în a doua jumătate a lui noiembrie el să susțină deja negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internațional, care va reveni la Chișinău pentru continuarea dezbaterilor și semnarea noului Memorandum-acord. Comisiei pentru organizarea concursului public de selecționare a candidaților la funcția de șef al BNM i s-a solicitat să prezinte numele candidatului sau candidaților la postul de guvernator al Băncii Naționale pînă la 6 noiembrie 2015. Acest fapt l-a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul primei ședințe a comisiei nominalizate, transmite NOI.md.

Spicherul a specificat că a dispus crearea ei în scopul asigurării transparenței procesului de selectare a candidaților la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei și pentru respectarea condițiilor egale ale concursului, bazat pe criterii de incoruptibilitate și profesionalism. „Comisia a fost creată pentru excluderea politizării selectării candidatului la postul de guvernator al BNM, ca membrii Comisiei, din care fac parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, societății civile, cercurilor academice, sectorului bancar și experți independenți, să reușească să aleagă cei mai buni candidați la această funcție”, a declarat Andrian Candu.

El a menționat că criteriile de bază la care trebuie să corespundă candidatul la postul de guvernator al BNM sînt indicate în Legea cu privire la Banca Națională, dar membrii Comisiei pot stabili și criteriile lor suplimentare. Potrivit spicherului, termenul de o lună stabilit, pe de o parte, este suficient de mare, pe de altă parte, comisia urmează să realizeze o muncă importantă și minuțioasă pentru selectarea candidatului la acest post important și, dacă va fi nevoie, să acționeze repede, fără pierderea calității.

Andrian Candu a declarat că procesul de selectare a candidatului la postul de guvernator al BNM va fi absolut deschis și transparent. Reprezentantul fracțiunii PLDM în comisie, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, și-a exprimat speranța că membrii Comisiei vor reuși în termenul stabilit să aleagă cel mai bun candidat la postul de guvernator al BNM, ca nimeni să nu aibă îndoieli în legătură cu politizarea problemei desemnării lui. După cum a menționat reprezentantul Partidului Socialiștilor în Comisie Vladimir Golovatiuc, toți membrii Comisiei conștientizează importanța desemnării noului șef al BNM nu numai pentru sectorul bancar-financiar, dar pentru economie în ansamblu. „Noi vom trage concluzii din noua istorie și în munca noastră vom acorda atenție înainte de toate profesionalismului candidaților. Aceasta trebuie să-i consolideze pe toți și nu vor exista probleme deosebite la selectarea candidaților la postul de șef al Băncii Naționale, deoarece prețul problemei este foarte mare”, a declarat el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?