Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Erdogan cere Rusiei să nu-și distrugă 'prietenia' cu Turcia din cauza incursiunilor aeriene

6 oct. 2015,, 16:50   Externe
3193 4

Foto: ruvr.ru

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți Rusia că va avea mult de pierdut dacă își distruge prietenia cu Ankara și a subliniat că Turcia nu va rămîne nepăsătoare în fața încălcărilor spațiului său aerian de către avioanele ruse, relatează Reuters.

'Un atac asupra Turciei înseamnă un atac asupra NATO', a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu premierul belgian Charles Michel.

'Relația noastră pozitivă cu Rusia este cunoscută. Însă, dacă Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care a cooperat asupra multor probleme, va pierde mult, și ar trebui să știe asta', a mai spus el.

Ministerul de Externe turc a anunțat luni că două avioane de vînătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au interceptat sîmbătă un avion de luptă rusesc, care încălcase spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria în sud-est, obligîndu-l să se retragă.

Potrivit RIA Novosti, Moscova a recunoscut că un avion de luptă rus a încălcat sîmbătă, 'din greșeală', spațiul aerian al Turciei și a dat asigurări Ankarei că astfel de incidente nu se vor mai repeta.

În același timp, un oficial din Ministerul turc de Externe a declarat că un avion de luptă rusesc a încălcat spațiul aerian al Turciei duminică, aceasta fiind a doua încălcare a spațiului aerian turc în ultimele trei zile, fapt ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie în Siria, însă Occidentul acuză Moscova că vizează grupările de opoziție față de președintele sirian Bashar al-Assad. Moscova susține în schimb că bombardează poziții ale jihadiștilor grupării Statul Islamic și ale altor grupări extremiste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?