X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: Liderii „DA” nu pot depune sesizări la Curtea Constituțională

6 oct. 2015,, 17:05   Politică
6042 27

Expert: Liderii „DA” nu pot depune sesizări la Curtea Constituțională
Foto: timpul.md

Intenția liderilor Platformei “DA” de a se adresa Curții Constituționale pentru a se expune pe marginea presupusei uzurpări a puterii de stat ar putea fi respinsă. Și asta deoarece reprezentanții Platformei nu sînt subiecți cu drept de sesizare la Curtea Constituțională, a explicat pentru NOI.md expertul în drept constituțional Alexandru Arsene.

Potrivit expertului, pentru a ajunge la CC, protestatarii vor trebui să înainteze demersul prin intermediul avocatului poporului sau al unui deputat.

„Trebuie să găsească măcar un deputat, altminteri Curtea o să respingă inițiativa, pentru că sînt anumiți subiecți enumerați în Legea cu privirea la Curtea Constituțională. Totodată, e nevoie de o argumentare clară, noțiunea de stat captiv nici nu este stipulată în lege. În linii mari, inițiativa este una bună și trebuie susținută. Cred că uzurparea puterii de stat poate fi demonstrată”, a explicat doctorul habilitat în drept.

Potrivit lui Alexandru Arsene, una dintre misiunile Curții Constituționale este să supravegheze cum este respectat principiul separării puterilor în stat. Anume sub acest aspect, spune expertul, instanța ar putea examina o eventuală sesizare. „E nevoie de o sesizare clar formulată, de vreo 20 de pagini, și atunci Curtea poate să se pronunțe”, spus Arsene.

Expertul consideră că puterea de stat în Republica Moldova a fost într-adevăr uzurpată. „Procuratura, CNA și BNM nu-și îndeplinesc funcțiile. Nu există funcționari independenți care să-și exercite atribuțiile indiferent cine se află la putere, asta este problema. Nici șeful statului nu-și îndeplinește funcțiile care rezultă din textul Constituției. El este un mediator între societatea civilă și organele de stat, deci trebuie să dea soluție, să se adreseze Parlamentului și să ceară măsuri concrete pe marginea celor mai importante probleme ale societății”, a punctat Alexandru Arsene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?