X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sistemul bibliotecilor din Moldova va fi digitalizat

6 oct. 2015,, 16:30   Societate
2934 0
Foto: wikimedia.org
Marţi, în incinta Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova (BNRM) s-a deschis Centrul de Statistică, Cercetare şi Dezvoltare, cu scopul modernizării sistemului bibliotecilor şi lucrului angajaţilor acestora.

Directoarea BNRM, Elena Pintilei, a spus la ceremonia de inaugurare că, graţie Centrului "va fi transferat în format on-line procesul de colectare şi raportare a datelor statistice privind activitatea bibliotecilor publice. Astfel, bibliotecarii îşi vor reduce costurile şi timpul de raportare, în timp ce BNRM va procesa mai eficient rapoartele statistice, iar calitatea datelor colectate va creşte considerabil".

Ea a mulţumit pentru colaborare Ministerului Culturii şi organizaţiei internaţionale IREX Moldova pentru realizarea programului Novateca, orientat spre perfecţionarea muncii bibliotecarilor.

În cadrul programului Novateca, centrul a fost dotat cu 15 calculatoare moderne, două laptopuri, proiector, camere web, un sistem multifuncţional de tipar şi soft necesar autorizat, toate în valoare de 21 mii de dolari.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a subliniat că "bibliotecarii au jucat, joacă şi vor juca un rol extraordinar în viaţa spirituală a societăţii. Realizarea proiectului va permite ca în cinci ani toate bibliotecile publice să fie dotate cu cele necesare orei actuale pentru modernizarea lucrului lor".

Directorul programului Novateca, Evan Tracz, a spus că "crearea Centrului este o parte mică dintr-un puzzle pentru dezvoltarea bibliotecilor publice".

Potrivit lui, mulţi ani bibliotecarii se foloseau de formulare pentru completarea unor date, iar acum Centrul va permite trecerea de la munca pe hîrtie la cea de format on-line pentru a înţelege ce efect au bibliotecile în societate.

Novateca este un program cu o durată de cinci ani, conceput să faciliteze transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituţii comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiţi şi cu susţinerea partenerilor comunitari, cetăţenii se vor bucura de acces gratuit la tehnologii moderne precum şi de servicii inovatoare de bibliotecă proprii nevoilor moderne de informare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?