Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîți bani au fost cheltuiți din bugetul municipal

6 oct. 2015,, 15:15   Capitala
2973 0
Сколько денег потратил кишиневский бюджет?
Foto: actualitati.md
În prima jumătate a anului 2015, din bugetul municipiul Chișinău au fost cheltuiți peste 1,4 miliarde de lei – doar 76,1 la sută din suma planificată (1,8 miliarde de lei). Însă comparativ cu anul trecut, cheltuielile noastre au sporit cu peste 144 de milioane de lei sau cu 11,4 la sută, relatează NOI.md.

Direcția generală finanțe a Primăriei explică acest lucru prin faptul că valoarea cheltuielilor bugetare a fost afectată de micșorarea cu aproximativ 68 de milioane de lei a mijloacelor obținute de pe urma vînzării și privatizării bunurilor municipale (cu 43,5 la sută), precum și din sursele de finanțare externă. De asemenea, un impact negativ l-a avut și necesitatea rambursării creditelor interne în valoare de peste 273 de milioane de lei.

Totuși, s-au executat cheltuieli de bază în valoare de 1,34 miliarde de lei sau la nivelul de 95,2 la sută. În acest scop s-au cheltuit cu 116 milioane de lei mai mult decît în anul trecut.

Probabil că cele mai afectate de finanțare insuficientă au fost proiectele investiționale. Pentru ele au fost alocate 22 de milioane de lei sau 15,7 la sută din mijloacele prevăzute pentru prima jumătate a anului. Ponderea acestor cheltuieli în bugetul orașului este de doar 1,6 la sută, adică anume atît se cheltuiește pentru dezvoltarea Chișinăului. Acestea au fost cheltuielile efectuate în cadrul proiectului de reabilitare a principalelor străzi și modernizare a iluminatului stradal în centrul Chișinăului, finanțat din creditele europene.

Pentru întreținerea puterii executive și organelor administrative s-au cheltuit circa 40,5 milioane de lei (2,9 la sută din cheltuielile bugetului orașului). Față de anul trecut aceste cheltuieli s-au micșorat cu aproximativ 1 milion de lei.

Pentru remunerarea muncii bugetarilor au fost alocați circa 631 de milioane de lei (44,8 la sută din cheltuielile totale). În comparație cu anul precedent, la acest capitol s-au cheltuit cu 106 milioane de lei mai mult, ceea ce se explică prin majorarea remunerației în instituțiile de învățămînt.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?