X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Pettit: Și Europa, și Rusia trebuie să fie parteneri de încredere ai Republicii Moldova

6 oct. 2015,, 11:02   Politică
2731 2
Pettit: Și Europa și Rusia trebuie să fie parteneri de încredere ai Republicii Moldova
Foto: infoprut.ro
Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, este de părere că Republica Moldova trebuie să păstreze un echilibru în relația cu UE și cu Federația Rusă. Convingerea lui Pettit este că Moldova trebuie să urmeze ferm calea europeană și să mențină relații bune cu Rusia, pe cît este posibil, notează NOI.md.

„Ceea ce este nefericit pentru Moldova și s-a întîmplat în ultimii ani este că Rusia a cerut Moldovei să facă o alegere, fie că este cu Europa, fie este cu Rusia. Acest lucru este nefericit și foarte dificil. Moldova trebuie să păstreze relații bune economice, comerciale, culturale și politice cu Federația Rusă, pentru că este un partener firesc. Însă, atunci cînd Rusia decide că orice mișcare către Europa trebuie să fie pedepsită și impune bariere la export și saturează țara cu propagandă, încercînd astfel să destabilizeze situația, atunci trebuie să vedeți cine e un partener mai de încredere – Europa sau Rusia. Cred că trebuie să fie ambii, însă să dai mîinile jos în fața valorilor europene este o greșeală mare”, a explicat ambasadorul Statelor Unite în cadrul emisiunii „În profunzime”.

Întrebat ce atitudine va adopta partea americană în cazul în care la putere vor accede partidele de opoziție, Pettit a explicat că SUA vor colabora cu orice guvern ales pe cale democratică. Cu toate acestea, ambasadorul se arată pesimist în privința consecințelor pe care le-ar putea avea deturnarea cursului european. „Acest lucru ar cauza o pauză în mișcarea spre UE, va fi o pierdere pentru Republica Moldova, un pas înapoi, în trecut, ar limita oportunitățile”, a menționat James Pettit.

Totodată, demnitarul SUA a menționat că societatea nu trebuie să judece modelul european de dezvoltare în baza eșecurilor suferite de actuala guvernare în ultimii ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?