X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Osmochescu: Cerința protestatarilor privind alegerile anticipate nu mai este actuală

1 oct. 2015,, 15:11   Politică
3181 24

Osmochescu: Cerința protestatarilor privind alegerile anticipate nu mai este actuală
Foto : allmoldova.com

Solicitarea protestatarilor cu privire la demisia șefului statului a fost din start eronată, pentru că nu putea genera declanșarea alegerilor anticipate. Explicația a fost oferită portalului NOI.md de expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, care a precizat că la ora actuală nu există temei legal nici pentru dizolvarea Parlamentului, nici pentru declanșarea unui nou scrutin parlamentar.

„Protestatari insistă pe ideile promovate de la început, dar demisia președintelui nicidecum nu poate fi un generator al alegerilor anticipate. Chiar dacă admitem cazul că președintele este de acord să demisioneze prin depunerea unei cereri. Parlamentul ia act de acest demers și trece la numirea unui președinte interimar. Atîta tot”, a explicat Osmochescu.

Fostul judecător a menționat că o parte dintre revendicările protestatarilor nu pot fi îndeplinite în mod legal, întrucît la această etapă nici Parlamentul nu mai poate fi dizolvat.

„Pe data de 23 septembrie s-a început numărătoarea inversă, cu șase luni înainte de expirarea mandatului președintelui, alegerile anticipate nu pot avea aloc. Nu se întrunește nicio condiție legală, constituțională pentru demisia Parlamentului. Ei, probabil, au cerut aceste lucruri sperînd că se vor încadra în termenul legal, dar asta nu s-a întîmplat”, a punctat Nicolae Osmochescu.

În aceste condiții, spune expertul, liderii Platformei „DA” și susținătorii lor vor fi nevoiți să aștepte alegerea președintelui în martie 2016, pentru a decide cum vor proceda mai departe. Expertul estimează că protestele s-ar putea solda doar cu reforme cosmetice și mici schimbări în structura unor instituții.

Nicolae Osmochescu nu exclude că de această dată consensul politic în vederea alegerii șefului statului va fi atins. „În politică nu e nimic bătut în cuie, totul ține de momentul oportun. Dacă deputații vor considera că situația este periculoasă pentru ei, vă garantez că atunci vor face o coaliție ad-hoc cu un singur scop”, a punctat Osmochescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?