Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Tofilat: „Prăbuşirea” leului moldovenesc este puţin probabilă

1 oct. 2015,, 11:15   Economie
3314 2
Тофилат считает "обвал" молдавского лея маловероятным
Foto: newsmaker.md
"Prăbuşirea" leului moldovenesc în raport cu valutele principale, similară celei din toamna anului 2014, este puţin probabilă, consideră expertul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat.

El a menţionat că pe fundalul scăderii exportului şi importului, reducerii remitenţelor, Banca Naţională a Moldovei (BNM) contractă activ masa de lei din economie.

"Aceasta se obţine prin majorarea ratei de bază pînă la 19,5% şi a rezervelor obligatorii pînă la 32%. Avînd în vedere că asemenea politică monetară a BNM pur şi simplu "sugrumă" economia din cauza scumpirii creditelor, astfel de procese nu pot dura mult", a spus el.

Totodată, în opinia ei, atenuarea politicii monetare a BNM va conduce la majorarea inevitabilă a masei de lei în economie.

"Să o faci fără aflux de valută (sau 150 mil. euro din România sau asistenţa anticipată de la donatorii financiari europeni şi internaţionali) înseamnă să provoci deprecierea leului. Însă deprecierea treptată a leului nu înseamnă prăbuşire spontană", a amintit economistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?