X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experții IPRE: Fondurile înghețate din partea Uniunii Europene sunt doar "vârful aisbergului" (DOC)

30 sep. 2015,, 12:15   Economie
3099 1

Experții IPRE: Fondurile înghețate din partea Uniunii Europene sunt doar "vârful aisbergului"
Foto: realitatea.md

Experții Institutului de Politici şi Reforme Europene consideră că fiecare zi de fonduri blocate din partea Uniunii Europene sporesc riscul ratării unei sume mult mai mari. Potrivit lor, Republica Moldova riscă să piardă anul viitor 1,3 miliarde lei din partea Uniunii Europene dacă nu obțin cele 850 milioane de lei planificate pentu anul acesta.

Autorii notei analitice afirmă că sumele înghețate de Uniunea Europeană reprezintă tranșele planificate în cadrul programelor de suport bugetar sectorial, unde toate sumele sunt direct legate de reforme și acțiuni exacte finanțate de UE de la un an la altul. Astfel, autorii consideră nerecepționarea tranșelor pentru anul 2015 și suspendarea de către Ministerul Finanțelor a achizițiilor publice, plasează Guvernul în imposibilitatea de a realiza majoritatea acțiunilor și reformelor pentru care Republica Moldova ar urma în anul 2016 să recepționeze suport bugetar.

Cele mai afectate sectoare ar putea fi reformajustiției, sectorul energetic cu suportul căruia urmează a fi construit gazoductul Ungheni-Chișinău, învățământul vocațional unde era planificat să fie reabilitate 5 centre de excelență, dar și mediul de afaceri din zonele rurale unde urmează a fi create 2 incubatoare de afaceri și create cel puțin 450 de locuri de muncă.

Această analiză tematică a fost realizată cu suportul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare a Republicii Slovace – Slovak Aid, în cadrul Proiectului „Monitorizarea Implementării Acordului de Asociere RM-UE”.

Textul integral al Notei Analitice privind asistența externă a Uniunii Europene poate fi găsită pe site-ul ipre.md accesînd următorul link

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?