X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Experţi: Proiectul unionist este ireal

30 sep. 2015,, 09:30   Politică
3755 8

Foto: jurnal.md

Proiectul unioniştilor privind unirea Moldovei cu România este ireal şi incomplet. Opinia a fost exprimată de invitaţii emisiunii ”Politica” de la TV7, care afirmă că acest lucru nu poate fi realizat, deoarece românii au problemele lor, care încă nu au fost puse la punct. Totodată, statul român investeşte foarte puţin în promovarea imaginii sale pe teritoriul Moldovei.

Unii invitaţi ai emisiunii afirmă că unirea cu România nu poate avea loc din mai multe motive, iar acest proiect nu are sorţi de izbîndă atîta timp cît nu există o strategie bine pusă la punct de ambele ţări. Totodată, experţii susţin că cred că nici statul român nu-şi doreşte acest lucru.

”Proiectul unionist are puţine şanse, deoarece există mulţi factori care ne împiedică să facem acest lucru. Nu cred că românii vor fi dispuşi să achite taxe mai mari pentru a ne întreţine pe noi. Pe de altă parte, statul român are obligaţii faţă de UE şi Alianţa Nord-Atlantică, iar noi nu sîntem integraţi în comunitatea europeană. Unirea cu România ar putea duce la tensionarea relaţiilor cu Ucraina, dar şi cu Transnistria, pentru că acolo există deja o altă generaţie, pentru care Moldova este duşman”, afirmă comentatorul politic Dionis Cenuşă.

De aceeaşi părere este şi sociologul Vitalie Sprînceană. „Proiectul unionist este incomplet, deoarece nu include şi minorităţile etnice din Moldova. În afară de acest lucru, România se confruntă cu o serie de probleme pe teritoriul ţării. Nu văd cum o ţară care nu este un exemplu poate să se implice în acest proiect. Eu cred că Moldova îşi poate îndrepta privirea către alte proiecte mult mai optimiste”.

La rîndul său, preşedintele Mişcării ”Antimafie”, Sergiu Mocanu, consideră că unirea cu România se poate realiza doar odată cu europenizarea Moldovei. „Subiectul privind unirea Moldovei cu România este un subiect sensibil, un teren minat în ţara noastră. Pe acest proiect se fac foarte multe speculaţii. Pentru a fi implementat, Moldova trebuie să adere la spaţiul european. Detaşat de UE, proiectul unionist nu are şanse”.

Pe de altă parte, reprezentantul Blocului Unităţii Naţionale Constantin Codreanu este de părere că Moldova are doar de cîştigat cu acest proiect. „Odată implementat, proiectul unionist va aduce doar beneficii pentru ţara noastră. Spre exemplu, vor apărea pîrghii pentru ca corupţia să dispară, iar justiţia să-şi facă treaba ”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?