Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Scandal de corupție, în care poate fi implicată Ambasada SUA și alți parteneri externi ai Moldovei (DOC)

19 sep. 2015,, 13:30   Capitala
23019 11
Коррупционный скандал, в котором могут быть замешаны посольство США и другие внешние партнеры Молдовы (ДОК)
Foto: publika.md
Deși atitudinea locuitorilor Chișinăului față de activitatea ilegală a primăriei privind distrugerea monumentelor și zonelor naturale din capitală este negativă, autoritățile orașului au lansat din nou o inițiativă scandaloasă. Mai mult, proiectul primăriei demonstrează o evidentă componentă coruptă.

În particular, a fost pregătit proiectul deciziei Consiliului municipal Chișinău că să se autorizeze construcția unei parcări subterane în Parcul „Valea Morilor” pentru automobilele de serviciu ale Ambasadei SUA, misiunii OSCE și Delegației UE în Moldova, care în curînd se va instala în sediul din str.Mateevici nr.75, comunică NOI.md.

Trebuie menționat că Parcul „Valea Morilor” este monument de arhitectură peisagistică protejat de stat. Mai este și unul dintre puținele locuri preferate de chișinăuieni, unde ei se pot plimba și respira aer curat.

Ideea de a construi parcarea chiar în acest parc n-a apărut din senin. Consiliului municipal și primarului general li s-a adresat SA Novitas (în sediul ei central se află aceste structuri internaționale).

În scrisoarea companiei se menționează: „Aceste importante organizații internaționale au nevoie de teren adecvat pentru parcarea automobilelor de serviciu. Din motivul că parcarea din fața Universității de Stat este completată de dimineață și e imposibil de a găsi un loc liber pe parcursul zilei, aceasta creează mari incomodități angajaților acestor organizații și îi impune să caute soluții practice urgente pentru ameliorarea situației, în conformitate cu rolul și statutul lor”.

În legătură cu aceasta, SA Novitas a propus CMC să construiască cu mijloacele proprii o parcare subterană sub scuarul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, care se află în fața clădirii ei. Compania își asumă de asemenea obligația să amenajeze scuarul, ca el să devină „un ansamblu arhitectonic și peisagistic modern și atractiv” (probabil, în comun cu parcarea).

Trebuie menționat că printre actele, care argumentează necesitatea acestei construcții, este și o scrisoare pe formularul cu antet al Ambasadei SUA în RM, semnată de unul dintre angajații ambasadei.

Ținînd cont că după scuarul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” se află intrarea în Parcul „Valea Morilor”, de la care spre lac pleacă scările, aflate în stare degradată, SA Novitas a propus și finanțarea parțială a lucrărilor de restaurare a acestora.

Proiectul deciziei Consiliului municipal conține un punct, prin care Asociația spațiilor verzi este investită cu dreptul de a fi partener public, ca să elaboreze și să realizeze acest proiect investițional. Tot ea este abilitată să organizeze concursul de selectare a partenerului privat, care, în principiu, este deja cunoscut – SA Novitas.

Totuși, se preconizează de a crea în mod formal o comisie de selectare a partenerului – pentru a crea iluzia respectării legislației. Trebuie menționat că în avizul său arhitectul principal al orașului a atras atenția autorităților asupra unui șir de inconsecvențe a construcției planificate cu legislația moldovenească.

Menționăm de asemenea că reprezentanțele internaționale realizează o muncă importantă la Chișinău întru binele acestei țări. Acțiunile însă ale potențialilor constructori, orientate spre încălcarea legislației moldovenești, doar scot în evidență acel rol negativ, pe care îl are indulgența față de activitatea ilicită a autorităților locale, care manifestă indiferență totală față de aspectul capitalei și incompetență la formarea lui.

În esență este vorba despre coruperea evidentă a puterii locale – faceți, ce vă cerem și noi vom trece cu vederea multe din cele comise. Unde se va ajunge în definitiv, vedem pe parcursul ultimei luni, cînd zeci de mii de cetățeni ai Moldovei protestează în Piața din centrul capitalei împotriva corupției și activității criminale a funcționarilor moldoveni.

Specificăm de asemenea că realizarea acestui proiect va influența negativ asupra imaginii partenerilor externi ai Moldovei, care volens-nolens se pot pomeni în centrul unui scandal de corupție în toiul mitingurilor antiguvernamentale de protest.







0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?