X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

«Noutăți» în reforma învățămîntului din capitală

2 sep. 2015,, 09:40   Societate
3373 3
Foto: 1ul.ru
Sunt părinte și bunel al unei nepoate cuminte, sîrguinceoase și ascultătoare. Nepoata noastră învață la liceul “George Meniuc» din capitală. Acum este elevă în clasa 7-a. În anii precedenți la liceu erau 3 clase respective. În anul curent, cu referire la careva indicații de sus, precum că numărul de elevi într-o clasă trebuie să fie nu mai mic de 25, clasele precedente se comasează și s-au format doar 2 clase a 7-a. Acum în fiecare clasă vor fi cîte circa 38 elevi. Asemenea situație este și cu celelalte clase din liceu.

Dacă pînă la limita declarată de min. 25 de elevi, nu ajunjeau 1-2 elevi, cît a fost de corect să se comaseze acele 3 clase anterioare și să se formeze numai 2-ă? Desigur, vor executa întocmai indicațiile de sus, fără a gîndi despre soarta copiilor, capacitatea scăzută a lor de a studia într-o clasă atît de numeroasă, precum și imposibilitatea profesorilor (chear dacă și vor dori) de a-și face profesia.

Totul se face în defavoarea copiilor; se schimbă diriginții, profesorii, se distrug colectivele claselor formate pe parcursul deja a acelor 6 ani, se afectează starea psihologică a copiilor după comasare (copii sînt stresați), se micșorează de două ori posibilitatea să fie audiați la lecții, și aceasta doar că se va executa întocmai, fără gîndire, indicația și se va economisi fondul salarial pentru profesori (în loc de 3 clase s-au format 2). Și în plus se mai crează și problema cu încăperile, dat fiind că pentru o clasă cu 40 copii vor fi necesare și încăperi mai masive, care vădit lipsesc. Se va executa o indicație pripită și negîndită pănă la urmă și se crează nenumarate probleme. În final, din contul copiilor, Ministerul Educației (sau direcția respectivă a municipiului) artificial rezolvă și problema «dificitului» de profesori, dar și aparența profesorilor-șomeri.

În asemenea situație, mă adresez către conducerea Ministerului Învățămîntului și Direcțiea respectivă a municipiului. Spuneți vă rog, cît este de dură indicația referitor la min 25 elevi într-o clasă? Dacă și există o oarecare limită, în cazul cu 23-24 elevi într-o clasă existentă nu ar fi posibil de depășit indicația respectivă? Ce se poate de întreprins pentru binele copiilor noștri? Cum este posibil de convins directorul liceului, cu aportul DVS verbal sau scris?

Dumitru Barbalat
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?