X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Evenimentele din Ucraina, pe agenda președintelui Consiliului European

2 sep. 2015,, 02:00   Externe
7841 7

Foto: itar.tass.com

Votul care a avut loc luni în parlamentul ucrainean pe tema amendamentelor la Constituția Ucrainei privind descentralizarea, precum și violențele care au avut loc lângă sediul parlamentului demonstrează hotărârea Ucrainei de a plăti un preț ridicat pentru pace, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în timpul întrevederii cu președintele croat Kolinda Grabar Kitarovic, întrevedere care a avut loc în cadrul vizitei oficiale efectuate de Tusk în această țară, informează agenția de presă Unian. Rusia și criza din Ucraina au constituit subiecte importante pe agenda discuțiilor de la Zagreb, a subliniat Tusk.

'Ne apropiem rapid de termenul limită în ceea ce privește îndeplinirea acordurilor de la Minsk. Este foarte important ca toți să depună eforturi pentru a garanta că acest termen limită va fi respectat', a spus Tusk.

Președintele Consiliului European și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu violențele care au avut loc la Kiev în data de 31 august. 'Într-un fel, aceasta demonstrează hotărârea fermă a puterii ucrainene de a-și îndeplini obligațiile și de a realiza acordurile de la Minsk. Însă, în același timp, acest lucru demonstrează sensibilitatea unor asemenea probleme precum este oferirea unui statut special anumitor regiuni ale Ucrainei. Acest lucru arată că Ucraina este gata să plătească un preț ridicat pentru pace', a subliniat oficialul european.

La 31 august, Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a votat într-o ședință extraordinară proiectul de lege propus de președintele Petro Poroșenko privind inițierea de amendamente la Constituția Ucrainei la capitolul privind descentralizarea. După aceasta au început confruntări violente între cei care protestau împotriva acestor amendamente și apărători ai ordinii publice. Protestatarii au încercat să ia cu asalt sediul parlamentului, au aruncat cu o grenadă în membri ai Gărzii Naționale. În urma violențelor, trei membri ai Gărzii Naționale au murit și peste 150 de persoane au fost rănite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?