X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia: O lege controversată privind stocarea datelor personale a intrat în vigoare marți

1 sep. 2015,, 23:00   Externe
4016 2

Foto: agerpres.ro

Datele personale ale rușilor vor fi stocate de acum încolo pe teritoriul Rusiei, în virtutea unei legi intrate în vigoare marți și primite cu reticență de sectorul tehnologiei informației, într-un context de întărire a controlului asupra internetului în Rusia, informează AFP. Autoritățile ruse s-au arătat conciliante, promițând să le lase timp giganților americani din domeniu, precum Facebook, pentru aplicarea acestui text votat în vara lui 2014.

'Am avut contacte (cu grupurile americane), ele au primit informațiile care le interesează și sperăm că ne vor aduce la cunoștință poziția lor', a declarat, pentru AFP, Vadim Ampelonski, purtătorul de cuvânt al agenției ruse pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, însărcinată cu aplicarea legii. 'Nu prevedem controale în 2015', a adăugat acesta.

În schimb, 317 de societăți și instituții publice vor fi controlate până la finalul anului, dintre care 90 în septembrie, a mai spus Ampelonski. Noua lege obligă rețelele de socializare, serviciile de mesagerie și motoarele de căutare online rusești și străine să stocheze datele personale ale utilizatorilor de naționalitate rusă pe un server în Rusia, a cărui amplasare ar urma să fie transmisă autorităților ruse. În caz contrar, agenția Roskomnadzor ar putea bloca accesul la aceste siteuri și servicii.

Obiectivul acestui text este de ''a-i ajuta pe cetățeni să-și apere drepturile', a explicat directorul asociației ruse din domeniul tehnologic RAEC, Serghei Plugotarenko, într-un interviu pentru cotidianul Rossiiskaia Pravda. Această federație a criticat inițial această lege, înainte de a primi garanții din partea autorităților.

Datele personale și utilizarea lor se află în centrul tensiunilor crescânde dintre grupurile de internet și autorități. Subiectul este extrem de sensibil în Rusia, unde autoritățile au introdus mai multe legi ce sporesc controlul asupra internetului și rețelelor de socializare, devenite vitale pentru opoziția rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?