X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Șevciuk: A înlocui misiunea de menținere a păcii înseamnă a pune baza unui război

1 sep. 2015,, 14:45   Politică
3143 3
Шевчук: Заменить миротворческую операцию значит создавать фундамент для войны
Foto: novostipmr.com
„Poziția principială a Transnistriei presupune că chiar și în condițiile, în care noi nu vom putea identifica un consens cu Moldova pe marginea unui șir întreg de cele mai importante elemente de colaborare în domeniul economiei, circulației cetățenilor, ar fi neînțelept să se vorbească despre transformarea operațiunii de menținere a păcii, acest lucru înseamnă a pune baza următorului război”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă liderul Transnistriei, Evgheni Șevciuk, relatează NOI.md.

Potrivit lui, în ordinarele declarații privind substituirea operațiunii de menținere a păcii cu una de garantare a păcii nu este nimic nou, la acest subiect s-au mai expus politicienii moldoveni, transnistreni și ucraineni, precum și organizațiile internaționale. Totul deja s-a spus. „Atunci de ce periodic se mai ridică această chestiune?”, se arată nedumerit liderul transnistrean.

El a reamintit că în 1992 la noi au mai fost așa-numiții reprezentanți ai operațiunii de garantare a păcii, inclusiv românii. „Cînd s-a început războiul ei toți repede „au șters-o”. Cineva se antrenează în vorbe, iar pentru locuitorii orașului Bender și transnistrenii în ansamblu acestea sînt instrumente reale de apărare. De aceea noi sîntem foarte atenți și prudenți cu astfel de declarații”, a menționat Șevciuk.

În opinia lui, noi trebuie să realizăm declarațiile care au fost lansate la cel mai înalt nivel politic, inclusiv cu participarea conducătorilor din Moldova. „Acestea presupun următoarele lucruri: reexaminarea acestor mecanisme va fi efectuată după ce va fi identificată o formulă atotcuprinzătoare de reglementare politică a conflictului între Tiraspol și Chișinău. După aceasta vor fi reexaminate și eventualele elemente de funcționare a operațiunii de menținere a păcii. Nu știu de ce, dar se uită despre declarațiile sale, anunțurile sale precum că în negocieri trebuie să existe consecvență și coerență în politica internă și externă”, a spus Evgheni Șevciuk.

El și-a mai exprimat speranța că partenerii moldoveni vor fi coerenți în aceste chestiuni și nu vor crea probleme suplimentare, care ar putea destabiliza situația anume pe plan militar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?