X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Șevciuk: DCFTA nu este avantajos pentru economia Transnistriei

1 sep. 2015,, 13:40   Economie
2744 0
Foto: dosug.md
Transnistria susține negocieri cu UE despre posibilitatea prelungirii actualului regim de preferințe comerciale în legătură cu faptul că de la 1 ianuarie 2016 el expiră. Acest fapt l-a comunicat liderul Transnistriei Evgheni Șevciuk în cadrul conferinței de presă de ieri, transmite NOI.md.

Potrivit spuselor lui Evgheni Șevciuk, întreprinderile din stînga Nistrului sînt profund îngrijorate de posibilitățile planificării afacerilor și bugetului lor pe următorul an financiar, deoarece există pericolul adoptării deciziei privind anularea unor preferințe în comerțul cu Uniunea Europeană.

„Dacă vor intra în vigoare taxe suplimentare pentru exportatorii noștri, trebuie să ne așteptăm la diminuarea activității de afaceri a agenților noștri economici pe piețele Uniunii Europene cu consecințe pentru bugetul Transnistriei – posibila reducere a veniturilor. De facto ni se propune să semnăm o declarație politică sau economică, indiferent sub ce formă, și să aderăm la Acordul de liber schimb, care a fost semnat de Guvernul Moldovei și UE. Acest acord însă din start nu este avantajos pentru economia „RMN”. În caz de implementare integrală a DCFTA din 1 ianuarie, bugetul transnistrean va suporta pierderi și mai mari”, - consideră Evgheni Șevciuk.

Vizavi de noile piețe de exporturi el a menționat că redirecționarea fluxurilor de mărfuri durează cel puțin un an, poate mai mult. „De aceea, condițiile impuse sau situația reală concretă ne dictează anumite reguli de conduită. În primul rînd, este necesar de a reexamina condițiile de bază ale politicii economice pe planul intern al Transnistriei și a susține negocieri cu partenerii pentru ca agenții economici să aibă posibilitate să facă comerț cu toate piețele”, - a spus liderul Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?