Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Divergențe de opinie între EUBAM și Transnistria în ceea ce privește evaluarea comerțului exterior al republicii

1 sep. 2015,, 11:30   Economie
2415 0
EUBAM и Приднестровье разошлись в оценках внешней торговли республики
Foto: eeas.europa.eu
Experții Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și în Ucraina (EUBAM) au inclus în raportul de evaluare a comerțului exterior al Transnistriei pe iulie 2015 doar indicatorii întreprinderilor înregistrate în Moldova, care efectuează operațiunile de export-import prin intermediul serviciilor vamale moldovenești. În comunicatul de presă difuzat astăzi pe pagina oficială a Ministerului Dezvoltării Economice al RMN se menționează că din statistica EUBAM a fost exclusă evaluarea fluxurilor comerciale ale Transnistriei cu Republica Moldova, și într-un șir de cazuri, cu Ucraina.

Ministerul Dezvoltării Economice și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că la recalcularea datelor statisticii vamale specialiștii de la Misiunea europeană nu au ținut cont de devalorizarea leului (timp de un an valuta moldovenească s-a depreciat cu 40 la sută) și cursul stabil al rublei transnistrene în raport cu dolarul american.

Potrivit estimărilor EUBAM, în iulie 2015 volumul exportului transnistrean a crescut față de nivelul înregistrat în luna iulie a anului trecut cu 40 la sută și a constituit 38,2 milioane de dolari, pe cînd în perioada raportată indicatorul real al exportului republicii a depășit valoarea de 59 milioane de euro (64 milioane de dolari) și s-a redus față de iulie 2014 cu 2,3 la sută. Dacă excludem din calcule, ca și experții Misiunii UE, operațiunile comerciale cu Moldova, atunci ritmul de descreștere a exportului în perioada analizată va constitui 3 la sută.

EUBAM și Ministerul Dezvoltării Economice al RMN au divergențe de opinie și în evaluarea importului. Aici experții Misiunii citează doar datele operațiunilor comerciale fixate de serviciile vamale ale Moldovei, fără a include în analiză fluxurile de import din partea Ucrainei. Potrivit estimărilor EUBAM, în iulie curent valoarea mărfurilor importate în Transnistria a constituit 27,8 milioane de euro și a sporit față de iulie 2014 de trei ori. Însă potrivit datelor Comitetului Vamal de Stat al RMN, în iulie 2015 volumul real al importului transnistrean a constituit 90,5 milioane de euro, diminuîndu-se față de nivelul anului trecut cu 30 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?