X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîți salariați ai BNM au beneficiat de credite faclitare cu rata dobînzii de 0,5% anual?

1 sep. 2015,, 11:00   Economie
3659 1
Сколько сотрудников НБМ получило льготные кредиты под 0,5% годовых?
Foto: dosug.md
La data de 31 decembrie 2014, Banca Națională, din activele de bază, a acordat la 169 de salariați credite în sumă totală de 31,5 mil. lei, din acestea, la 106 salariați - credite pentru investiții imobiliare pe un termen de pînă la 15 ani și cu dobînda de 0,5% anual, în sumă de 30,3 mil.lei, și la 63 de salariați - credite pentru necesitățile primordiale în sumă de 1,2 mil.lei, pe un termen de pînă la 2 ani și cu rata dobînzii de 5,0% anual. Acest fapt se menționează în Constatările auditului Curții de Conturi asupra conformității acordării creditelor de către Banca Națională a Moldovei în anii 2013-2014, transmite NOI.md.

În materialele CC se menționează că în conformitate cu prevederile regulamentelor aprobate de Consiliul de administrație al BNM, angajații BNM pot beneficia de credite acordate pentru investiții imobiliare, inclusiv procurarea/extinderea spațiului locativ, imobilelor, efectuarea construcțiilor/reconstrucțiilor capitale etc., pe un termen de pînă la 15 ani, cu o rată a dobînzii de 0,5% anual, în cuantum maxim de pînă la 100 de salarii lunare, cu excepția unor categorii de salariați (membrii Consiliului de administrație, rezerva de personal, personal menționat cu diplome), care beneficiază de pînă la 200 de salarii lunare. În afară de aceasta, pot fi acordate credite pentru necesitățile primordiale curente ale salariatului, pe un termen de pînă la 2 ani, cu rata dobînzii de 5% anual și în cuantum maxim de pînă la 10 salarii lunare.

Auditul BNM a constatat că creditele pentru investiții imobiliare (30,3 mil.lei) au fost acordate facilitar, cu rata dobînzii de 0,5% anual, diferența dintre rata creditelor și rata de bază de 1,47 mil. lei, regulamentar, a fost adăugată la salariul angajaților ca facilitate și impozitată. BNM a acordat credite cu dobînda de 0,5% anual la 22 de persoane cu funcții de conducere pentru investiții imobiliare în cuantumuri de la 0,4 mil.lei pînă la 2,0 mil.lei, suma totală a acestora constituind 17,2 mil.lei. În cazul a 2 angajați, prin derogare de la prevederile Regulamentului aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administrație al BNM, suma creditului acordat a depășit plafonul stabilit de 100 salarii lunare cu 913,8 mii lei și, respectiv, cu 858,3 mii lei. Ulterior, modificările incluse în Regulamentul intern au prevăzut majorarea plafonului la acordarea creditelor de pînă la 200 salarii lunare. Alți 3 angajați timp de 4 ani nu au prezentat documentele confirmative privind utilizarea creditelor în valoare totală de 3,0 mil. lei.

Auditul relevă că procedurile de monitorizare a utilizării la destinație a creditelor acordate în scopul reconstrucției și reparației capitale a spațiului locativ se efectuează în baza devizelor de cheltuieli prezentate, care confirmă doar intenția de a efectua lucrările, dar nu și reconstrucția/reparația propriu-zisă. Într-un caz, în devizul de cheltuieli lipsesc data întocmirii, denumirea și adresa obiectului pentru care s-au acordat resursele creditare. Curtea de Conturi a constatat că BNM a acordat facilitar credite colaboratorilor în 2 cazuri, prin derogare de la reglementările proprii. Auditorii CC au declarat că procesul de acordare a creditelor necesită îmbunătățirea procedurilor de monitorizare, în scopul utilizării la destinație a creditelor acordate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?