X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Se apropie un nou val al crizei financiare

29 aug. 2015,, 23:30   Externe
7522 0

Foto: e-news.su

In luna iunie, dupa o crestere spectaculoasa de 150% intr-un singur an, bursa din China era inca cea mai performanta la nivel global. Si totusi, dupa un declin total de 30% inceput cu cateva saptamani in urma, bursa din Shanghai a incheiat ieri cea mai neagra saptamana din istoria recenta, tragand in jos si marile platforme financiare ale lumii precum Londra, Frankfurt sau New York.

Pierderile cumulate inregistrate in cateva zile depasesc 5.000 de miliarde de dolari. Cauzele prabusirii sunt multiple. Dincolo de cele externe, precum conflictele curente sau turbulentele si nesiguranta create de Grecia, motivul intern e dat de cresterea sub asteptari a economiei chineze. Asta pentru ca tot ce e sub 8% crestere economica inseamna o veste proasta, nivelul de 8% fiind limita sub care incepe sa creasca somajul si sa apara disfunctionalitati economice.

Iar prognozele FMI nu sunt deloc optimiste. Ritmul economiei chineze ar urma sa se situeze la 6,8% in 2015 si la 6,25% in 2016, conform fondului. Cauzele mai pot fi extinse cu volatilitatea excesiva dovedita de Shanghai si in trecut: lipsa de experienta a peste 80% dintre participantii la bursa chineza face un zvon, un semnal sa fie suficient pentru instalarea spiritului bursier de turma, amplificand astfel sentimentul de panica.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?