Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Monument de arhitectură riscă să ajungă bloc locativ multifuncțional

29 aug. 2015,, 13:00   Capitala
3801 2

Архитектурный памятник рискует превратиться в многофункциональный жилой дом
Foto: prospect.md

Renumita clădire a fostei mori de aburi, cunoscută sub numele de „Moara Roșie”, în prezent riscă să fie demolată, iar în acest loc să fie construit un bloc locativ multifuncțional, informează NOI.md.

Potrivit Directorului Agenției de Inspectare și restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, clădirea aflată la balansul Primăriei mun. Chișinău, este sub riscul de a fi stricată, iar în locul acesteia să „înflorească” un frumos bloc locativ multifuncțional.

Încă din anul 2010, compania de construcții „Glorinal” a venit cu o cerere prin care solicita autorităților locale, demolarea clădirii, pe motiv că ar prezenta un pericol pentru societate. Din fericire, solicitarea a fost refuzată. Cu toate acestea, o altă companie de construcție, nu numai că își dorește același lucru, dar mai mult, deja a și prezentat planul viitorului bloc locativ cu 260 de apartamente, care urmează să apară în locul monumentului de arhitectură, strada Moara Roșie, 5A.

„În luna ianuarie a anului 2013, cineva s-a grăbit și a modificat datele în «Cadastru», transformînd adresa dată (Moara Roșie, 5A) din construcție, în teren. Eu am solicitat Primăriei să se aducă în ordine situația cadastrală a adresei, din teren să figureze iarăși în construcție. Însă pînă în prezent nu s-a schimbat nimic în actele cadastrale” a declarat pentru NOI.md, Ion Ștefăniță.

„Moara Roșie” este un monument de arhitectură de valoare locală, care a fost construit la sfîrșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în stil eclectic. Inițial moara avea trei niveluri ridicate înainte de anul 1884, aparținînd negustorului Abram Levenzon. Ulterior, la sfîrșitul secolului al XIX-lea al treilea nivel a ars, iar la începutul secolului al XX-lea au fost adăugate două etaje și o mansardă din piatră, căptușite cu cărămidă roșie. După aceasta moara de abur este cunoscută sub numele de „Moară Roșie” sau după numele proprietarului.

Primele informații istorice datează din 1908, cînd este amanetată. În document sunt descrise clădirile „Moara cu trei niveluri, din piatră, acoperită cu fier, cu un coș din cărămidă arsă. În moară este o fix-mașină cu 10 cai-putere, cu un cazan din aramă pentru aburi, cu două perechi de piatră de moară, cu șase valțuri și cu transmisie, cu întreg completul de ustensile mecanice și de morărit”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?