Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

PSRM s-a adresat CC privind desfăşurarea referendumului cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui

27 aug. 2015,, 11:30   Politică
5906 7
Социалисты обратились в КС по поводу проведения референдума о способе избрания президента
Foto: actualitati.md
Deputaţii Partidului Socialiştilor (PSRM) s-au adresat miercuri Curţii Constituţionale (CC) cu rugămintea de a preciza câte semnături ale cetăţenilor sunt necesare pentru a iniţia un referendum.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul PSRM, Vasile Bolea, a spus jurnaliştilor că adresarea vizează interpretarea articolului 141 din Constituţia RM, care prevede că iniţiativa de modificare a Legii fundamentale poate aparţine Guvernului RM, cel puţin unei treimi din deputaţii RM sau cel puţin 200 mii de locuitori.

"Acelaşi articol prevede că cetăţenii, căror le aparţine iniţiativa de revizuire a Constituţiei RM, trebuie să reprezinte cel puţin jumătate din unităţile teritorial-administrative de nivelul doi, în fiecare fiind necesar de a colecta cel puţin 20 mii de semnături. Dacă calculăm reiese că grupul trebuie să adune nu 200 de mii, ci 360 mii de semnături. Rugăm înalta curte să explice câte semnături, totuşi, sunt necesare pentru iniţierea referendumului", a spus Bolea.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a informat că socialiştii intenţionează să înceapă colectarea semnăturilor deja în septembrie.

"Şeful statului trebuie ales de popor, totodată trebuie să fie un Preşedinte puternic, nu o "raţă mută". El trebuie să aibă voinţă politică pentru a desfăşura reforme în ţară. Astăzi în Parlament asemenea persoană nu poate fi aleasă, deoarece Legislativul este controlat de oligarhi. În această ordine de idei dorim să întrebăm poporul dacă doreşte să aleagă el Preşedintele", a spus deputatul.

Discuţiile despre desfăşurarea unui referendum şi introducerea mecanismului de alegere populară a Preşedintelui în Moldova durează deja de câţiva ani. Pe 5 septembrie 2010 un asemenea referendum a avut loc la iniţiativa Partidului Comuniştilor, care a acumulat peste 350 mii de semnături, necesare pentru desfăşurare. Pentru modificarea Constituţiei s-au pronunţat 89,2%, iar împotrivă - 10,8% din alegători. Însă CC a declarat referendumul drept invalid din cauza prezenţei joase la vot. La referendum au participat 29,67% din alegători, fiind necesare 33%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?