Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experţii speră la un nivel mai mare al transparenţei în activitatea judecătorilor pentru cauze penale

26 aug. 2015,, 13:15   Societate
3234 0
Эксперты рассчитывают на большую прозрачность деятельности судей по уголовному преследованию
Foto: noi.md
Introducerea modificărilor în activitatea şi competenţele judecătorilor pentru cauze penale va permite dezrădăcinarea corupţiei şi vor asigura transparenţă mai mare în sistemul judiciar, consideră membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cîrnaţ.

Solicitat de corespondentul "Infotag" el a spus că iniţiativa Ministerului Justiţiei de a opera modificări la Legea privind organizarea judecătorească, este o parte importantă a programului de reformare a sistemului judiciar, deoarece în funcţii de judecători trebuie desemnate persoane, care nu au fost şi nu sunt implicate în scandaluri de corupţie.

"Din punct de vedere a luptei cu corupţia aceasta este o iniţiativă bună. Când judecătorul pentru cauze penale ocupă funcţia pe durata mai multor mandate, el "prinde rădăcini" în această funcţie, ceea ce poate conduce la consecinţe neplăcute". De asemenea, iniţiativa propusă va permite perfecţionarea procesului de selectare a judecătorilor în funcţia dată, adică de controlul judiciar al acţiunilor procesuale se va ocupa o persoană competentă", a explicat Cîrnaţ.

Potrivit spuselor sale, judecătorii pentru cauze penale au un rol cheie în asigurarea drepturilor omului şi la reformarea sistemului judiciar trebuie de început anume cu ei.

Deputatul democrat Serghei Sîrbu a menţionat că iniţiativa în cauză s-a discutat cu partenerii internaţionali ai RM şi conţine practică europeană şi internaţională verificată.

"Probleme în privinţa judecătorilor pentru cauze penale cu adevărat există şi nu pot fi ignorate. Vom aştepta până când documentul va ajunge în Parlament şi atunci îl vom putea evalua obiectiv", a spus magistratul.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului, socialistul Vladimir Ţurcan, de asemenea, consideră premature comentarii despre avantajele documentului.

"Judecătorul pentru cauze penale este abilitat să permită orice acţiuni de anchetă. Dacă documentul are drept scop intensificarea măsurilor de răspundere a judecătorilor, atunci trebuia adoptat demult. Trebuie să ne familiarizăm cu acest proiect, în caz contrar nu putem fi siguri că prin acesta nu sunt promovate interese ascunse", a spus deputatul.

Conform documentului, judecătorii pentru cauze penale se vor numi în funcţie pentru un mandat de trei ani şi nu vor putea candida pentru un al doilea mandat. De asemenea, acesta prevede demiterea judecătorului în lipsa decretului prezidenţial. Ester vorba despre cazurile când judecătorul a picat examenul de reautorizare sau în privinţa sa au fost aplicate sancţiuni administrative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?