X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

ANRE, la cheremul politicienilor

26 aug. 2015,, 09:15   Economie
6902 9
Парликов: НАРЭ обманывает потребителей
Foto: esp.md
ANRE este o instituție captivă în mâinile politicienilor, iar tarifele la gazele naturale publicate în Monitorul Oficial nu corespund cu poziția exprimată anterior de regulatorul pieței. Observațiile se conțin într-o analiză recentă elaborată de IDIS ”Viitorul”.

”În loc să rezolve problema intermedierilor în sectorul energetic și să anuleze unele amendamente la legi care distorsionează piață, politicienii admit imixiuni în activitatea instituției de reglementare și o țin captivă”, - susține expertul în energetică Victor Parlicov. Faptul că bugetul ANRE nu a fost aprobat nici până astăzi este o demonstrație a presiunilor în acest sens. Un alt exemplu ar fi și modul cum au fost aprobate la mijlocul lunii iulie tarifele la gazele naturale.

”Practic nici o cifră din tarifele la gaz care au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial nu coincide cu ceea ce a fost declarat de ANRE la ședință. Toate cifrele publicat în Monitorul Oficial sunt mai mari, iar procentul mediu de creștere a rămas la fel”, - a declarat Victor Parlicov.

Reamintim că tarifele la gazele naturale au fost majorate cu 15,4% la cererea furnizorului din motiv că ar suporta pierderi din deprecierea leului față de dolar SUA. Deocamdată tarifele pentru energia termică nu au fost ajustate, însă potrivit prognozelor făcute de IDIS ”Viitorul”, acestea ar urma să crească cu 15-20%. Neschimbate ar putea rămâne doar tarifele la serviciul de alimentare cu apă mai cred experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?