Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chirilă: Duşmanii sînt în interior

25 aug. 2015,, 10:51   Politică
3272 2

Chirilă: Duşmanii sînt în interior
Foto: noi.md

În cei 24 de ani de independență, Republica Moldova nu s-a afirmat ca stat adevărat deocamdată, susține directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Pentru ca acest demers să se realizeze trebuie să apară o forţă puternică decisă să facă schimbări radicale, a declarat Chirilă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, notează NOI.md

În opinia expertului, în Modova nu ar fi nicio diferență dacă la putere ar accede forțe de stînga sau de dreapta, atît timp cît unii încearcă să se legitimeze cu suportul din partea Federaţiei Ruse, iar alţii cu cel din partea Occidentului. Asemenea abordări nu duc decît la divizarea populației, spune Chirilă.

„Duşmanii sînt în interior. Duşmanii sînt acei funcţionari, acei politicieni care se lasă corupţi, corup pe alţii, care îi protejează pe acei corupţi, care fac tot posibilul ca marile hoţii să nu ajungă în instanţele de judecată, ca cei care se fac vinovaţi de aceste lucruri să fie în continuare în libertate. Iată care sînt marile noastre probleme. Sigur că Republica Moldova are duşmani şi în exterior, dar cei din exterior sînt mai puternici atunci cînd noi sîntem slabi în interior. Şi, din păcate, noi sîntem slabi în interior: nu avem nici unitate, instituţiile funcţionează prost, corupţia ne macină. Un astfel de stat mereu va fi şantajat, mereu va fi manipulat din exterior, niciodată nu va face faţă presiunilor crescînde, în special din partea Federaţiei Ruse”, a explicat Chirilă.

Analistul politic se arată convins că Republica Moldova continuă să reprezinte interesele unui grup îngust de oameni, care au tangențe cu sfera politică și cea de afaceri. Potrivit lui, atît timp cît cetățenii le vor permite politicienilor să se bucure de privilegiile pe care le oferă acest statu-quo, nimic va schimba.

În ceea ce privește problema transnistreană, directorul APE susține că elita politică de la Chișinău niciodată nu a fost interesată cu adevărat de soluţionarea acestui diferend. În afară de multă propagandă, la Chișinău nu s-a făcut nimici mai mult pe marginea acestei probleme, opinează Chirilă.

„Ministerele noastre habar nu au ce se întîmplă în domeniile lor de activitate în regiunea transnistreană. Ei nu ştiu cît ne va costa să modernizăm, de exemplu, agricultura în regiunea transnistreană. Mai mult decît atît, clasa noastră politică a făcut bani pe existenţa acestei probleme și în continuare face bani” a punctat Chirilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?