Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Afacere pufoasă în oraşul Şoldăneşti

24 aug. 2015,, 14:45   Business
13125 5

Прибыльные грызуны: двое жителей Шолданешт занялись разведением шиншилл
Foto: publika.md

Şi-au pus pe roate o afacere cu şinşilă, iar acum îi ajută şi pe alţi moldoveni să facă acelaşi lucru. Este vorba despre doi cumnaţi din oraşul Şoldăneşti, Eduard Ioncu şi Vadim Spatari. Bărbaţii spun că pe piaţa europeană este o cerere mare de blănuri scumpe, aşa cum sunt cele de şinşilă.

Acum un an, când au pornit afacerea, aveau 50 de familii de şinşilă. Condiţiile de creştere a acestor mamifere sunt speciale. Încăperea în care sunt ţinute şinşilele trebuie să fie ventilată, iar temperatura aerului - menţinută la 18 grade Celsius. Igiena şi alimentaţia sunt la fel de importante. Un animal sănătos garantează şi o blană de calitate.

"În toată ziua animalul trebuie să facă băiţă. Aceasta este văniţa care se deschide pentru 45 de minute în fiecare zi. Aici se află un nisip special pe care îl importăm. Animalele singure sar aici pentru a-şi curăţi blana ca să aibă un luciu şi să poată fi vândută la un preţ mai bun", a spus crescătorul de şinşile, Eduard Ioncu.

Anual, cinci femele şi un mascul aduc un profit de 500 de euro. Pentru că această activitate poate fi una de succes, cei doi cumnaţi s-au gândit să le ofere ajutor şi celor care vor să investească în acest domeniu.

"Oferim consultanţă din prima zi de amenajare a fermei până la realizarea animalelor, inclusiv noi dăm cuşca şi furajul, nisip şi contract de preluare mai departe a puilor", a declarat crescătorul de şinşile, Vadim Spatari.

Unul dintre agenţii economici care au beneficiat de ajutor este Ion Muntean din raionul Floreşti. Investiţia a fost de aproape 17 mii de euro.

Unul dintre agenţii economici care au beneficiat de ajutor este Ion Muntean din raionul Floreşti. Investiţia a fost de aproape 17 mii de euro.

"E clar că investeşti mult, vre-un an şi jumătate, doi profit nimic, dar sperăm că va fi. Dacă nu faci nimic - nu ai nimic. Încăperea asta e pentru 48 de familii. Dacă ajung la acest nivel pentru mine e perfect", a spuscrescătorul de şinşile, Ion Muntean.

O haină de blană de şinşilă poate fi cumpărată cu 6.000 de euro, în funcţie de dimensiuni şi calitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?