Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Băsescu: Și România are nevoie de Moldova

11 aug. 2015,, 14:05   Externe
4285 18

Foto: noi.md

Fostul preşedinte al României Traian Basescu a făcut apel la unirea cu Republica Moldova, anunţă hotnews.ro.

"Şi Romania are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare, cu atât este mai important şi are o greutate mai mare", a argumentat ex-preşedintele.

"Aici nu este o problemă de bani, este o problemă de viitor”, a declarat Traian Basescu, la doar o zi dupa ce premierul de la Chisinau, Valeriu Streleţ a respins posibilitatea unirii, spunând că ar presupune costuri inacceptabile pentru cetăţenii români. Mai mult, actualul premier afirma, la două zile după învestirea sa în funcție, că subiectul unirii Republicii Moldova cu România nu se află în acest moment pe agenda politică a celor două state.

Pe de altă parte, Traian Băsescu spune că viitorul temeinic al României se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova. "Este nevoie să discutăm cu Chişinăul şi să asumăm ca politică de stat obiectivul unirii", a insistat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că acest subiect trebuie adus în discuţie şi asumat "pentru că interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare".

"În momentul de faţă, Republica Moldova este frământată între doua optiuni - opţiunea independenţei şi opţiunea unirii cu România", a spus Traian Băsescu, amintind că la începutul primului său mandat curentul în favoarea unirii "era foarte slab", lucru ce s-a schimbat acum.

"Acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit cu Chişinăul", argumentând că cele două state au acelaşi popor.

"De ce ar fi utilă unirea. Pentru că frământările din regiune arată că acolo unde nu este stabilitate se poate întampla orice" a declarat fostul şef de stat.

El a vorbit şi despre faptul că în Republica Moldova sunt puţine ziare şi televiziuni româneşti: "În raport cu presa de limbă rusă este mult prea puţin, iar informaţia din presa rusă vine distorsionată".

"Republica Moldova, datorită locului în care este aşezată nu poate fi neutră, nu poate fi în afara intereselor Rusiei, Ucrainei sau României", a susţinut Traian Basescu.

El a spus şi că "Republica Moldova, prin obârşia poporului ei nu poate fi decât occidentală", dar a subliniat că "opţiunea vreau în UE, dar nu vreau în NATO este necredibilă. Avem nişte fracturi de logică ce trebuie corectate în viitor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?