Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Secretarul general al CE: Îndepărtaţi Moldova de la marginea prăpastiei

11 aug. 2015,, 08:15   Societate
7926 14
Foto: gayrussia.eu
Publicația „New York Times” a publicat, pe 10 august, un articol semnat de secretarul general al Consiliului Europei, fostul premier norvegian Thorbjorn Jagland, întitulat „Îndepărtați Moldova de la marginea prăpastiei”, informează NOI.md.

Oficialul european a menționat că situaţia în Republica Moldova este mult mai puţin optimistă. În ultimii şase ani, s-a făcut foarte puţin pentru dezvoltarea economiei ţării şi instituţiilor statului. Corupţia rămîne endemică şi statul încă se află în mîinile oligarhilor, în timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune.

„Mulţi mai privesc înspre Bruxelles în căutarea soluţiei, în timp ce alţii cred că bunăstarea depinde de Rusia. Dar ceea ce uneşte ambele tabere este resentimentul evident faţă de elitele corupte. Întreabă un moldovean de rînd prin ce diferă viaţa sub diferite partide şi, de regulă, vei auzi că nu-i nicio diferenţă. La sfîrşitul anului trecut, din trei bănci din ţară a dispărut un miliard de dolari. Scandalul declanșat denotă faptul că statul nu poate proteja interesele cetăţenilor”, a menționat Thorbjorn Jagland.

În opinia oficialului european, noul guvern moldovean trebuie să acționeze foarte rapid. Moldova trebuie să învețe lecția Ucrainei – durabilitatea și stabilitatea statului depind de angajamentul lui față de democrație și supremația legii. Criza din Ucraina a început de la dezamăgirea profundă a oamenilor de instituțiile politice din țară.

În opinia lui Thorbjorn Jagland, Moldova ar trebui să se gîndească la securitatea sa democratică. Potrivit oficialului european, Moldova trebuie să rezolve problema cu băncile, iar Guvernul trebuie să înceapă imediat să epureze oficialii corupţi din organele publice. Judecătorii care au fost acuzaţi că au abuzat în mod sfruntat de putere, trebuie anchetaţi. Organele de drept, de asemenea, trebuie să facă tot ce le stă în putere şi să reţină persoanele ce se fac vinovate de marele jaf bancar.

În opinia secretarului general al CE, amestecul politicului trebuie eliminat din sistemul judiciar, iar Parlamentul trebuie să adopte de urgenţă proiectul legislativ care ar garanta imparţialitatea procurorilor. Iar pentru a se demonstra că nimeni nu poate fi mai presus de lege, trebuie să se limiteze imunitatea generală de care se bucură deputaţii din Parlament.

În opinia oficialului european, Moldova trebuie să implementeze mecanismele de control fundamentale care există în orice democraţie. Principalele organe anticorupţie – Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate şi Procuratura Generală – trebuie să beneficieze de independenţă, cu atribuţii clare şi forţă veritabilă. Sînt necesare şi restricţii serioase în domeniul finanţării partidelor pentru a reduce influenţa banilor mari asupra politicului. Va fi nevoie şi de noi reguli pentru a fărîmiţa monopolurile de media şi a oferi jurnaliştilor critici o mai bună protecţie.

Thorbjorn Jagland a dat asigurări că Consiliul Europei va încerca să ajute Moldova în efectuarea reformelor. În pofida speranţelor diferite privind viitorul Moldovei, atît Uniunea Europeană, cît şi Rusia sînt interesate în succesul acestor eforturi. În opinia secretarului general al CE, nimeni nu va avea de cîştigat de la un vecin slab, care aduce cu sine găuri negre financiare, crimă organizată şi migraţie necontrolate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?