X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Opinia expertului : De ce au fost incluși Filat, Lupu și Ghimpu în componența Consiliului Suprem de Securitate?

6 aug. 2015,, 14:05   Politică
5525 4

Opinia expertului : De ce au fost incluși Filat, Lupu și Ghimpu în componența Consiliului Suprem de Securitate?
Foto : arena.md

Includerea liderilor politici în componența Consiliului Suprem de Securitate este o practică relativ nouă pentru Republica Moldova și a apărut după ce conducătorii partidelor de guvernare au rămas fără funcții-cheie în stat. Opinia aparține analistului politic Vasile Croitoru și a fost exprimată pentru NOI.md.

Analistul a explicat că pînă în 2013, liderii de partide nu dețineau calitatea de membru al CSS, dar, odată cu înlăturarea de la putere a președinților PD și PLDM, regulamentul a fost modificat, astfel încît și liderii coaliției să aibă acces la ședințele instituției.

„Experiența de pînă acum a Republicii Moldova s-a bazat pe aceea că nu au existat situații în care liderii să nu dețină o funcție importantă în stat, care, la rîndul lor, să nu fie incluși în lista membrilor CSS. Noi cu astfel de situații ne-am pomenit după formarea Guvernului Leancă, atunci cînd Marian Lupu a pierdut funcția de spicher, iar Vlad Filat pe cea de premier”, a specificat Vasile Croitoru.

Potrivit analistului, această practică este specifică și altor state europene unde există guverne de coaliție. „Șefii de partid sînt invitați să facă parte din aceste organe, pentru că ei se află în fruntea unor formațiuni importante care asigură guvernarea”, afirmă Croitoru. În opinia lui, desemnarea liderilor în calitate de membri ai consiliilor de securitate nu contravine normelor internaționale.

„Faptul că nu dețin funcții în stat îi obligă să fie la curent și să se documenteze în privința tuturor proceselor legate de politicile de securitate a țării. Nu este o noutate pentru Moldova, și în Polonia există o asemenea practică”, a explicat interlocutorul.

Analistul mai spune că actualizarea listei membrilor CSS era absolut necesară în condițiile în care noul guvern învestit recent, este format din reprezentanții ai trei partide, și nu două, cum era anterior.

Precizăm că în această săptămînă președintele Nicolae Timofti a revizuit lista membrilor CSS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?