Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Slusari: Statul nu a stins nici o treime din datoriile faţă de agricultori pentru 2014

4 aug. 2015,, 17:00   Economie
4181 4
Слусарь: Нужна ли фермерам такая власть?
Foto: noi.md
Statul, la situaţia actuală, nu a achitat datoriile faţă de agricultori pentru 2014 nici la o treime.

Preşedintele Asociației Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a relatat agenției "Infotag" că Fondul de subvenţionare în agricultură practic s-a redus cu 180 de milioane de lei.

"Datoriile pentru fructe în 2014 nici acum nu au fost achitate, iar fermierii care au livezi cu suprafaţa mai mare de 15 ha riscă în genere să nu primească compensaţiile promise de stat. Chiar şi pachetul agricol, care doar în perspectivă ar fi trebuit să-i ajute pe agricultori, nu a fost adoptat de Parlament, în ciuda promisiunilor spicherului Andrian Candu", a spus el.

Potrivit lui Slusari, afirmaţia privind sumele gigantice de bani, care ar fi fost atrase de stat din partea donatorilor, rămîne a fi un mit.

"În proiectul IFAD banii s-au terminat deja la începutul anului. Au fost $8 mil. În cadrul creditului polonez de 90 de milioane de euro pînă în prezent au fost acordate doar două credite şi urmează să clarificăm de ce fermierii nu doresc să ia asemenea credite", a spus preşedintele Uniagroprotect.

El consideră că proiectul Livada Moldovei practic a fost blocat din cauza situaţiei din sectorul bancar.

"Banca Europeană de Investiţii refuză să lucreze cu majoritatea băncilor moldoveneşti. Totodată, aşa-zisa putere proeuropeană afirmă la orice pas că agricultura din Republica Moldova trebuie să se modernizeze şi să devină competitivă pentru pieţele europene. Dar în Uniunea Europeană nu există aşa putere care nu sprijină agricultura sa. Nemaivorbind despre faptul că nu există asemenea guvernare care admite fraude în asemenea proporţii fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi, ceea ce înrăutăţeşte considerabil situaţia fermierilor", a menţionat el.

După cele sus-menţionate Alexandru Slusari se întreabă: "Au oare fermierii nevoie de o asemenea guvernare?", oferind şi un răspuns: "Mie personal la sigur asemenea guvernare nu-mi trebuie!".

Analizînd modul în care în ultimul an s-a schimbat agricultura, la Uniagroprotect este conturat "un tablou trist". Cu acordul tacit al organelor de stat din ţară a fost furată circa o treime din masa monetară şi, ca urmare, a fost depreciată valuta naţională.

"Din această cauză, în agricultură s-au scumpit cu 30-40% toate resursele principale pentru producere, iar agricultorii importă 90% din toate resursele. Practic a fost stopată creditarea agricultorilor cu active circulante, iar ratele la credite s-au majorat pînă la 25-30%", a menţionat Slusari, subliniind că fermierii acum sînt nevoiţi să achite zeci de milioane de lei suplimentar din cauza diferenţei de curs la creditele în valută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?