Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

John Kerry a sosit la Cairo, pentru relansarea dialogului strategic americano-egiptean

2 aug. 2015,, 01:30   Externe
3389 0

Foto: agerpres.ro

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit sâmbătă după-amiază în Egipt, cu obiectivul de a relansa parteneriatul strategic între cele două state aliate, relatează AFP. Egiptul este prima etapă a nou turneu care îl va purta pe Kerry, până pe 8 august, în țări din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud-Est.

Duminică, șeful diplomației americane va coprezida, alături de omologul său egiptean Sameh Shukri, 'dialogul strategic' între cei doi aliați, precedenta reuniune de acest fel având loc în 2009. Relațiile Washingtonului cu Cairo, un aliat-cheie în regiune, s-au răcit după răsturnarea de către armată a fostului președinte islamist Mohamed Morsi în iulie 2013, urmată de reprimarea sângeroasă a susținătorilor acestuia.

Ulterior, relațiile au intrat pe un curs de normalizare, la sfârșitul lunii martie președintele american Barack Obama anunțând ridicarea interdicției asupra livrării de armament către Egipt în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari. În afara cooperării militare, relansată în contextul luptei duse de armata egipteană împotriva grupărilor jihadiste din Sinai, John Kerry și adjunctul său pentru drepturile omului, Tom Malinowski, vor face referire și la 'îngrijorările' Washingtonului legate de 'chestiunea drepturilor omului', a indicat un diplomat american.

Luni, John Kerry se va afla la Doha, în Qatar, unde se va întâlni cu omologii săi din statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), în tentativa de a calma temerile acestor țări față de acordul privind programul nuclear iranian, încheiat la 14 iulie la Viena. În marja reuniunii de la Doha, Kerry va avea o întrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referitoare în special al situația din Siria, a anunțat Departamentul de Stat.

Turneul lui Kerry nu va cuprinde însă Israelul, pe fondul răcirii evidente a relațiilor între cele două state, mai ales după acordul cu Iranul, denunțat cu vehemență de statul evreu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?