Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

NATO a adoptat un pachet de măsuri pentru a consolida forţele irakiene de apărare

1 aug. 2015,, 21:30   Externe
2755 0

Foto: antena3.ro

Membrii Alianţei Nord-Atlantice au ajuns vineri la un acord asupra unui pachet de măsuri prin care să ajute la consolidarea forţelor irakiene de apărare şi de securitate, inclusiv în domeniul formării militare, deminării şi luptei împotriva dispozitivelor explozive improvizate, relatează AP online, conform Mediafax.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că programul de ajutorare, aprobat de către cele 28 de state membre, este conceput să ajute Irakul prin furnizarea unei susţineri în domenii în care Alianţa Nord-Atlantică "este cel mai bine plasată pentru a adăuga valoare".

Aanalişti independenţi apreciază că o consolidare a capabilităţilor în domeniul apărării Irakului va contribui totodată la stabilizarea frontierei de sud a Turciei, o ţară membră NATO, şi va stimula campania militară a coaliţiei conduse de către Statele Unite cu scopul de a învinge gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
Ambasadorii statelor NATO s-au reunit marţi într-o şedinţă de urgenţă, la solicitarea Turciei, în care au discutat despre ameninţarea pe care o reprezintă SI şi contramăsurile pe care Turcia le-a luat ca răspuns.

Bruno Lete, şeful Programului pentru Politică Externă şi de Securitate din cadrul German Marshall Fund al Statelor Unite, un centru de reflecţie cu sediul la Bruxelles, a declarat că reuniunea a "încurajat NATO să se gândească mai serios la strategia sa în sud" vizând SI şi alte grupări musulmane radicale active în Irak, Siria şi cea mai mare parte a Africii de Nord. Până acum, subliniază Lete, şedinţele NATO de strategie s-au concentrat în principal asupra ameninţării percepute la est - Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?