Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Gazprom isi vinde activele din Europa

1 aug. 2015,, 20:30   Externe
5664 4

Foto: forex.org

Gazprom isi restructureaza activele din strainatate. In urmatorii ani gigantul rus al gazelor naturale intentioneaza sa scoata la vanzare participatiile detinute. Intr-o nota difuzata de Gazprom Germania, filiala a companiei Gazprom export, care controleaza aproape toate structurile de distributie ale intreprinderii ruse din afara tarii, inclusiv din SUA si Asia. Reprezentantii Gazprom au refuzat sa comenteze informatia.

Citand surse apropiate cazului, cotidianul Vedomosti sustine ca optimizarea activitatii Gazprom presupune, inainte de toate, scoaterea la vanzare a unor active, conform normelor UE de reglementare a pietei de resort si care interzic furnizorilor de gaze naturale sa detina infrastructura de transport.

In 2014, Gazprom a vandut deja o parte dintre participatiile sale. Astfel, intreprinderea patronata de Aleksei Miller a scapat de 37,1% din actiunile Lietuvos dujos si Amber Grid, pentru care a primit 163 milioane de dolari. Pentru 20 de milioane de dolari compania de stat estoniana Elering a cumparat cele 37% din titlurile detinute de Gazprom in societatea Vorguteenus Valdus, proprietara sistemului local de transport al gazelor naturale.

Tot anul trecut, Gazprom a vandut participatia sa de 25% la capitalul grupului finlandez Gasum Oy, care se ocupa de importul gazelor naturale. La sfarsitul lunii aprilie anul curent, compania germana EWE AG a anuntat preluarea de la Gazprom a unui pachet de 10,52% din actiunile Verbundnetz Gaz. Tranzactie care a survenit la scurt timp dupa esecul negocierilor dintre Gazprom si Wintershall privind un schimb de active, operatiune care ar fi permis companiei ruse sa controleze in totalitate firmele de desfacere.

In plus, in toamna anului trecut, Gazprom Germania a decis stoparea proiectului de constructie, in Marea Britanie, a depozitului de gaze naturale Saltfleetby. Iar in februarie 2015, Gazprom a transferat din Londra la Sankt-Petersburg sediul central al Gazprom Marketing&Trading (GM&T).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?