X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cazul Litvinenko: Moscova denunță o anchetă britanică 'selectivă și politizată'

31 iul. 2015,, 19:00   Externe
3756 5

Foto: lenta.ru

Rusia a denunțat vineri ancheta publică, 'selectivă și politizată', dusă de Marea Britanie în cazul fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, care a murit în 2006 la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, anchetă ce urmează să se încheie în aceeași zi. 'Selectivitatea anchetatorilor și refuzul lor de a ține cont de punctele de vedere ale serviciilor ruse competente este o dovadă suplimentară că Marea Britanie nu intenționează să renunțe la politizarea acestui proces și la interpretarea arbitrară a circumstanțelor cauzei', a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat preluat de AFP.

Ancheta publică în cazul morții lui Litvinenko, o procedură ordonată de guvernul britanic care permite însă ca documentele sensibile să fie examinate cu ușile închise, a început în luna ianuarie și urmează să se încheie vineri. Curtea își va face publice concluziile sale înainte de sfârșitul anului.

Omul de afaceri Dmitri Kovtun, unul din principalii suspecți de otrăvirea lui Litvinenko, și-a anulat mărturia pe care trebuia să o depună, la începutul acestei săptămâni, de la Moscova prin legătură video, în fața Curții Regale Justiție din Londra, el afirmând că nu a primit permisiunea autorităților ruse.

'Un astfel de interogatoriu ar fi fost contrar acordurilor internaționale în vigoare între Rusia și Marea Britanie în domeniul judiciar, precum și procedurii penale ruse', a explicat diplomația de la Moscova. Poliția britanică, care are în vedere o posibilă implicare a Kremlinului în acest caz, îi suspectează pe rușii Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi, acesta din urmă fost agent devenit deputat, de otrăvirea lui Litvinenko, un opozant al președintelui Vladimir Putin, într-un mare hotel londonez la 1 noiembrie 2006.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?