X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Primele disensiuni în coaliția de guvernare

31 iul. 2015,, 17:57   Politică
3141 1

Primele disensiuni în coaliția de guvernare
Foto: tv7.md

Inițiativa privind crearea unei platforme de cooperare între deputații Parlamentului de la Chișinău și reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei a stîrnit reacții contradictorii astăzi în plenul Legislativului. Din cauză că liberalii au criticat dur proiectul, autorul inițiativei, democratul Andrian Candu, s-a văzut nevoit să-l retragă de pe ordinea de zi, informează NOI.md.

Cel mai aprins a reacționat liderul PL, Mihai Ghimpu, care a precizat că astfel de inițiative sînt periculoase. „Parcă am convenit să mai lucrăm asupra acestui proiect. Ce, vreți să egalați Adunarea Populară cu Parlamentul? Colaborarea poate fi cu raionul Edineț, Basarabeasca, și nu cu Parlamentul. Nu formați aici stat în stat, vă rog”, a precizat Ghimpu.

În replică, Andrian Candu a menționat că relația dintre Chișinău și Comrat este marcată de stare de fapt, ce nu poate fi ignorată. „Scopul nu este în a egala pe nimeni în Parlament, dar de a crea o platformă de comunicare între Parlament și reprezentanții Adunării Populare. Ei nu-și doresc mai multe decît ceea ce prevede legislația la ora actuală”, a spus Candu.

Inițiativa a fost susținută de liberal-democrați, care au propus însă ca aceasta să fie îmbunătățită. „Îi mulțumim domnului Candu pentru această inițiativă. Vă rog să nu faceți politică pe seama găgăuzilor sau pe probleme de sensibilitate majoră”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat.

La rîndul său, Igor Dodon a spus că PSRM va susține proiectul. „Deja avem o restanță de 20 de ani față de legislația specială ce ține de statutul Găgăuziei, dar modificările necesare așa și nu s-au făcut”, a spus Dodon.

În cele din urmă, proiectul privind crearea grupului de lucru pentru asigurarea funcționalității Autonomiei Găgăuze a fost retras de Andrian Candu, pînă cînd va fi găsit un consens politic pe marginea acestui subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?