X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Revendicările sindicatelor, prezentate lui Valeriu Streleț

29 iul. 2015,, 16:30   Societate
4133 4
Профсоюзы озвучили Стрельцу свои требования
Foto: novostipmr.com
Sindicaliștii au prezentat propuneri pentru programul de activitate al Guvernului pe care urmează să-l formeze candidatul la postul de prim-ministru, Valeriu Streleț. Printre cele mai importante revendicări se numără funcționarea constantă a Comisiei tripartite, abordarea complexă a metodelor de eradicare a economiei tenebroase și a fenomenului de plată a salariului în plic, creșterea graduală a salariilor și eliminarea datoriilor la plata acestora, verificarea veridicității tarifelor stabilite pentru energia electrică și gazele naturale și acordarea de compensații pentru păturile social-vulnerabile, relatează NOI.md.

Astfel, în vederea eficientizării activității Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC), sindicaliștii vor ca în componența acesteia din partea Guvernului să fie numiți miniștrii muncii, protecției sociale și familiei, economiei, finanțelor, justiției, educației și sănătății, care au atribuție nemijlocită la subiectele abordate în cadrul ședințelor. În același timp, s-a solicitat organizarea regulată a ședințelor CNCNC, precum și neadmiterea adoptării actelor normative din domeniul muncii și cel social-economic fără a fi coordonate în mod obligatoriu de comisia națională menționată.

Membrii Comitetului confederal al CNSM au propus și unele măsuri ce ar combate economia informală și plata salariului în plic. „Guvernul viitor nu are o altă soluție decît să lupte cu acest fenomen negativ, care, în viziunea noastră, reprezintă cea mai importantă problemă a țării”, a spus președintele CNSM, Oleg Budza. Potrivit lui, cei 15 miliarde de lei care circulă în subteranul economiei naționale ar putea fi orientate la majorări de salarii și la acordarea compensațiilor pentru persoanele nevoiașe.

Totodată, liderul CNSM a menționat necesitatea modificării Codului penal și celui contravențional prin înăsprirea amenzilor pentru întîrzieri la plata salariilor, dar și pentru practicarea achitării salariilor în plic și a muncii la negru. „În economia reală se acumulează niște restanțe salariale enorme, care trebuie să fie lichidate, iar Guvernul trebuie să adopte actele legislative necesare care să nu tolereze asemenea manifestări. În alte state aceste sancțiunile sînt foarte dure”, a adăugat el.

Alte propuneri ale sindicatelor țin de reformarea sistemului de salarizare și stabilirea unui singur salariu minim pe țară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui prețurilor de consum, dar și de promovarea politicilor fiscale ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri joase.

„Aceste măsuri sînt extrem de necesare în contextul recentelor majorări ale tarifelor la energia electrică și gaze. Populația pur și simplu nu va avea de unde să plătească, iar furnizorii vor rămîne fără consumatori, mai ales că aceasta va duce inevitabil la majorări în lanț la toate serviciile și mărfurile de primă necesitate”, a punctat Oleg Budza.

În acest sens, sindicatele au cerut revizuirea tarifelor, recalcularea și chiar efectuarea auditului la companiile furnizoare.

De asemenea, reprezentanții salariaților insistă asupra modificării legislației cu privire la pensii în vederea unificării mecanismului de stabilire a pensiilor pentru toți beneficiarii și elaborarea unei formule unice și simplificate de calcul a pensiei; urgentării adoptării Programului național în domeniul securității și sănătății în muncă, eficientizării cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și îmbunătățirii calității serviciilor medicale.

La finalul întrevederii cu sindicatele, Valeriu Streleț a apreciat discuția drept una productivă. „Liderii sindicali vor să fie apreciați ca parteneri sociali și să fie menținut un dialog permanent între guvern și sindicate, înțelegînd că există foarte multe probleme delicate, cărora trebuie să le găsim soluții, pentru a nu admite acțiuni de destabilizare. E un început de dialog pe care trebuie să-l continuăm. Sînt hotărât să o fac imediat după învestirea noului guvern”, a menționat Streleț.

Întîlnirea cu sindicaliștii face parte din ciclul de consultări pe care candidatul la funcția de prim-ministru le-a purtat cu fracţiunile parlamentare şi partenerii sociali înaintea prezentării programului de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?