Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Experţii consideră că Streleţ în fotoliul de premier al Moldovei este o figură temporară

28 iul. 2015,, 16:00   Politică
5438 6
Эксперты считают Стрельца временной фигурой
Foto: obzormd.com
Experţii îl consideră pe deputatul Valeriu Streleţ, desemnat candidat la funcţia de prim-ministru al Moldovei, figură temporară.

Solicitată de "Infotag", doctorul în economie Elena Gorelova a menţionat că candidatura lui Streleţ nu ar trebui să genereze dezbateri deosebite în Parlament.

"Opoziţia se va pronunţa nu atît împotriva candidatului desemnat, cît împotriva formării în sine a unui nou guvern, în care societatea din start nu are încredere. Noul guvern va face aceeaşi ce a făcut şi precedentul, plus va rezolva subiecte ce ţin de restabilirea relaţiilor cu donatorii", consideră economista.

Ea este convinsă că Streleţ va depinde de deciziile politice luate în afara Guvernului.

"Ca persoană care cunoaşte specificul politicii de coaliţie, el îşi poate păstra funcţia pînă cînd alianţa va fi la putere", a presupus expertul.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a menţionat că el a opinat anterior că candidatul PLDM la funcţia de premier va fi anume Valeriu Streleţ.

"În primul rînd – el îi este fidel lui Filat. În al doilea – fiind businessman, îi convine şi lui Vlad Plahotniuc. Deoarece businessmenii pot fi mai uşor intimidaţi, respectiv, influenţaţi. Al treilea – nu vom aştepta minuni de la Streleţ. Toţi cei despre care s-a vorbit în ultimii cinci ani – procurorul general, guvernatorul Băncii Naţionale îşi vor păstra funcţiile, dacă Plahotniuc nu va decide că nu-i mai sînt utili. Al patrulea – reformele vor fi frînate, criza din economie va obţine caracter stabil, plus majorarea preţurilor, tarifelor, respectiv şi valul de proteste va creşte", consideră el.

Ţîrdea nu exclude că în asemenea condiţii coaliţia de guvernare va fi nevoită să "sacrifice" pe cineva.

"De regulă, acesta este premierul. De aceea alegerile anticipate rămîn pe ordinea de zi, iar însuşi Streleţ este cu siguranţă un kamikaze, care nu se ştie de ce a intrat în acest joc", consideră deputatul.

Reprezentantul Academiei de Ştiinţe a Moldovei Nicolai Ţveatcov consideră că pentru Streleţ, să fie premier e la fel ca pentru Mihai Ghimpu să fie spicher, iar pentru Nicolae Timofti – preşedinte.

"Pentru Streleţ aceasta este ceva inimaginabil, recompensă pentru fidelitate. Nu are talente, dar a demonstrat că-i este fidel lui Filat", a spus Ţveatcov, menţionînd că Streleţ "nu va face nimic în noua sa postură".

"El doar va cîştiga timp şi va intra în istoria Moldovei. Să fii premier în viziunea unor asemenea oameni ca Streleţ este foarte prestigios. Chiar şi unul temporar şi ineficient", a menţionat politologul.

Avocata Ana Ursachi consideră că cel mai potrivit pentru a caracteriza rolul lui Streleţ poate fi cuvîntul "kamikaze".

"Este definiţia exactă a noului candidat al AIE-3. A existat un singur candidat care putea spera la votul de încredere al partenerilor externi şi cetăţenilor Republicii Moldova – Maia Sandu. Ea nu a fost aprobată din cauza fricii lui Plahotniuc, limitării lui Ghimpu şi trădării lui Filat. De aceea Streleţ – susţinător înflăcărat al lui Filat – nu insuflă încredere şi nu va insufla niciodată, nu doar contribuabililor, dar şi partenerilor internaţionali, fără de care republica, jefuită de oligarhi, nu va supravieţui", consideră Ursachi.

În opinia ei, pe Streleţ îl aşteaptă rolul de "premier-ratat", care va ajunge ţap ispăşitor al guvernării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?