Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert-Grup: Trebuie continuată optimizarea învățămîntului în Moldova

28 iul. 2015,, 12:45   Economie
3473 2
Expert-Grup: Нужно продолжать оптимизацию образования Молдовы
Foto: tribuna.md
Moldova continuă să cheltuiască pentru educație o parte mult mai mare din veniturile sale decît alte țări din regiune, însă realizările obținute în acest sector sînt mult mai modeste față de rezultatele înregistrate de alte state. Aceasta este concluzia efectuată în urma studiului „Eficiența cheltuielilor publice pentru sectorul educației”, realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, relatează NOI.md.

Prezentînd raportul, directorul de program al Expert-Grup Alexandru Fala a menționat, spre exemplu, că în 2014 alocările bugetare pentru educație au atins în Moldova nivelul de 7 la sută din PIB, pe cînd în România acest indicator a fost de 2,8 la sută din PIB, în Bulgaria – 3,8 la sută, Ungaria – 4,7 la sută, Slovacia – 5 la sută, Cehia – 5,2 la sută, Polonia – 5,3 la sută, Lituania – 5,6 la sută, Slovenia – 6,5 la sută. Totodată, la calitatea sistemului de educație Moldova se situează pe penultimul loc între țările menționate și alte țări din regiune, devansînd doar Slovacia.

Potrivit studiului, la nivelul eficienței utilizării fondurilor publice pentru educație Moldova ocupă ultima poziție comparativ cu alte state din regiune. Totodată, există o anumită neconcordanță între finanțare și dimensiunile sectorului educațional. Astfel, experții specifică că în 2013, comparativ cu 2005, numărul de elevi/studenți în Moldova a scăzut cu 30,6 la sută, în timp ce cheltuielile bugetare, exprimate în prețurile anului 2008, au crescut cu 50,7 la sută.

În opinia lui Alexandru Fala, pentru îmbunătățirea sistemului de învățămînt al Moldovei este necesar ca cheltuielile pentru educație să se micșoreze pînă la 5 la sută din PIB, să se continue optimizarea învățămîntului, să se îmbunătățească infrastructura, să se majoreze salariile cadrelor didactice, precum și să se asigure transparența și accesibilitatea sistemului de rapoarte financiare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?