Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noile recomandări ale BNM: Cum vor depista băncile clienții „periculoși”?

25 iul. 2015,, 12:00   Economie
8645 3

Foto: noi.md

Victor Surugiu

Portalul Noi.md continuă să-și informeze cititorii cu noutățile, publicate în ultimele numere ale „Monitorului Oficial”.

Noile recomandări ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) configurează criteriile, de care trebuie să se conducă băncile comerciale la estimarea punctelor vulnerabile.

Despre evaluarea simplă și compusă

BNM a aprobat modificările „Recomandărilor cu privire la abordarea bazată pe risc a clienților în vederea prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”. Documentul în redacția nouă stabilește procesul de evaluare a riscurilor în funcție de caracterul și volumul activității băncii.

Pentru instituțiile financiare mici, în care spectrul de produse și servicii este limitat, este admisă evaluarea simplă. O procedură mai complicată este prevăzută pentru băncile cu o vastă bază de clienți, cu un spectru larg de produse și un număr mare de subdiviziuni.

În procesul de evaluare e riscurilor băncile trebuie să țină cont de specificul și complexitatea activității lor, de piața-țintă, de numărul clienților cu nivel sport de risc, de nivelul cunoașterii clienților și profilurilor lor, volumul și mărimea tranzacțiilor, indicatorii organelor de supraveghere și ai auditului intern.

Se recomandă acordarea unei atenții sporite țărilor și zonelor, cu care lucrează banca și clienții săi, în special, cele ce se află pe lista Serviciului de prevenire și luptă cu spălarea banilor și a unui șir de organizații internaționale. De asemenea, băncile pot utiliza practic orice informație din surse externe și interne.

Băncile vor aborda acest subiect cel puțin o dată pe an, precum și în cazul modificării circumstanțelor sau apariției noilor pericole. BNM propune ca fiecare bancă să implementeze sistemele și măsuri noi de control, ce corespund riscului ei particular de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

Zona de risc pentru cetățeni și întreprinderi

Pentru evaluarea riscului banca poate utiliza metoda cantitativă, ce presupune atribuire de puncte clienților. Suma acestor puncte determină riscul ce îl comportă acesta. Clientul primește de la 1 punct pînă la 5 puncte, pentru 10 indicatori.

Angajații băncii urmează să evalueze caracterul și nivelul de risc al activității clientului, intensitatea acesteia, să studieze amplasarea și structura proprietății, metodele de deschidere a conturilor, stabilirea relațiilor de afaceri și desfășurarea operațiunilor sau tranzacțiilor. Băncilor li se propune o listă de întrebări speciale despre clienți: determinarea sursei mijloacelor bănești, cît de semnificative sunt depunerile, varietatea tranzacțiilor și corespunderea lor cu profilul activității.

La evaluarea nivelului de risc se ține cont de depunerile în numerar timp de o lună. Nu vor atrage atenția asupra lor persoanele ce depun pînă la 10 mii de lei (un punct) sau pînă la 50 de mii de lei (două puncte). În zona de risc sporit ajung persoanele fizice, care operează cu sume în bani lichizi de la 100 de mii pînă la 250 de mii de lei (patru puncte) sau peste 250 de mii de lei (cinci puncte).

Separat sunt studiate operațiunile prin virament timp de o lună. Dacă volumul acestor tranzacții nu depășește 50 de mii sau 100 de mii de lei, cetățeanul primește un număr minim de puncte. Zona de risc pentru persoana fizică începe de la tranzacțiile de la 300 de mii pînă la 500 de mii de lei și peste 500 de mii de lei.

Față de întreprinderi și organizații se aplică alte criterii: cele mai multe puncte de acordă la depozitarea numerarului de la 250 de mii pînă la 500 de mii de lei sau peste 500 de mii de lei pe lună. În cazul operațiunilor prin virament, limita pentru persoanele juridice crește. Pentru a trezi interesul angajaților băncii, rulajul în cont trebuie să constituie de la 1,5 milioane pînă la 3 milioane de lei sau peste 3 milioane de lei.

Clienții noi – contingent de risc

Noile recomandări ale BNM inclus circa 20 de criterii ale evaluării riscurilor existente în interiorul băncii. Despre riscul sporit vorbește prezența unui număr mare de clienți noi, clienți nerezidenți, clienți cu un număr și volum mare de tranzacții în numerar și prin virament, în special cu participarea băncilor de peste hotare și din Transnistria.

De asemenea se ia în calcul numărul de transferuri în zonele off shore sau în alte zone cu nivel sporit de risc, lipsa documentelor însoțitoare. În zona de risc ajung băncile, care nu sunt informate despre proprietarii clienților sau bănuiesc că ei sunt proprietarii nominali.

Un alt criteriu - aplicarea sancțiunilor de către organele de supraveghere față de instituția financiară a sancțiunilor. E important ca în politica băncii în domeniul luptei cu spălarea banilor și finanțării terorismului să fie introduse îmbunătățiri, cel puțin o dată de an, iar subdiviziunea controlului intern să desfășoare regulat controale specializate.

În rezultatul evaluării banca determină sectoarele vulnerabile în activitatea sa și își va îndrepta resursele spre reducerea riscurilor pînă la nivelul admisibil. Ținînd cont de acești indicatori, sunt elaborate politicile și procedurile interne. BNM recomandă aplicarea sistematică a măsurilor de precauție pentru minimizarea riscurilor de implicare în operațiuni ilegale.

Despre verificarea articolelor medicale

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor medicale a aprobat Instrucțiunea privind verificarea periodică a dispozitivelor medicale puse în funcțiune și aflate în utilizare. Aceasta se referă la monitoarele pacientului, dispozitivele pentru măsurarea tensiunii arteriale, pulsoximetre, aparatele de respirație artificială, incubatoarele pentru nou-născuți și altele.

În total sunt 11 denumiri. Agenția planifică să actualizeze lista cu denumiri, odată cu apariția posibilităților tehnice ale organismului de evaluare. În toate cazurile, intervalul de verificare periodică constituie 24 de luni de la expirarea termenului de garanție. Se admite și stabilirea unei perioade mai mici pînă la următoarea verificare.

Verificarea periodică constă în evaluarea parametrilor de securitate, eficiență și aplicabilitate a dispozitivului. În urma verificării este eliberat un raport privind rezultatele testelor de laborator și un buletin de verificare periodică. Dacă rezultatele verificării sunt negative, utilizarea dispozitivului se interzice.

Instrucțiunea admite verificări repetate a dispozitivelor, care nu au trecut testele. Dacă se constată că dispozitivele corect instalate, întreţinute şi utilizate conform scopului propus, pot compromite sănătatea şi/sau securitatea pacienţilor, Agenţia dispune retragerea acestor dispozitive de pe piaţă. Totodată, pate fi luată și hotărîrea privind interzicerea sau restrîngerea introducerii lor pe piaţă sau a punerii lor în funcţiune.

Pe scurt

Banca Națională a operat modificări la Regulamentul cu privire la regimul rezervelor obligatorii, ce conțin un șir de prevederi noi pentru băncile comerciale. În special, dacă banca nu respectă cerințele față de coeficienții de lichiditate sau față de capitalul normativ, BNM poate adopta decizia privind reținerea rezervelor obligatorii, create din mijloacele atrase în lei moldovenești și valute neconvertibile, pe un cont special al BNM.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene comunică despre intrarea în vigoare a unui șir de acorduri internaționale. Printre acestea se numără și Convenția dintre Guvernele Moldovei și Maltei privind evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, Memorandumul de înțelegere dintre MAEIE al Moldovei și MAE al Indoneziei privind consultările politice bilaterale.

Totodată, a intrat în vigoare Acordul dintre RM și Uniunea Europeană privind participarea Moldovei la programul „Europa creativă”. Cu ajutorul acestui program UE îi susține pe pictor și specialiștii din domeniul culturii în vederea cuceririi auditoriului din alte țări, finanțează activitatea culturală transnațională. De asemenea, „Europa creativă” contribuie la răspîndirea filmelor europene în format tradițional și digital.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?