Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova vor fi introduse brăţări electronice pentru deţinuţi

23 iul. 2015,, 13:00   Societate
3322 0
В Молдове намерены ввести электронные браслеты для осужденных
Foto: kapital.kz
În Moldova vor fi introduse brăţări electronice pentru deţinuţi, a relatat joi la masa rotundă "Monitorizarea electronică: Costuri şi beneficii" viceministrul Justiţiei Serghei Gurduza.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a amintit că activitatea are loc în cadrul proiectului de acordare a sprijinului tehnic de către Uniunea Europeană "Sprijin acordat sistemului de executare a pedepsei, reabilitării şi probaţiunii în RM".

După cum a relatat în cadrul discuţiilor directorul Serviciului de probaţiune, Vladimir Popa, practica în cauză este răspândită pe larg în Europa.

"Monitorizarea electronică va fi aplicată în cazul eliberării condiţionate a deţinuţilor. Există şi condiţii: ei trebuie să-şi dea acordul pentru purtarea brăţării sau a altui dispozitiv electronic, prin intermediul cărui ofiţerii de probaţiune ar afla unde se află persoana. Supravegherea are loc non-stop. Monitorizarea electronică poate fi aplicată şi în privinţa persoanelor care urmează să fie pedepsiţi condiţionat, le este interzis să părăsească localitatea sau ţara sa sunt în arest la domiciliu. De altfel, supravegherea electronică permite evitarea desocializării persoanelor ce au încălcat legea. Adică ei rămân în societate, sunt capabile să aducă beneficii, sunt păstrate relaţiile cu familia", a spus Popa.

Potrivit spuselor sale, deja au fost modificate actele normative în acest sens: a fost adoptată legea privind probaţiunea, la Codul Penal şi Codul de Executare au fost introduse modificări cu privire la posibilitatea de a aplica monitorizarea electronică conform deciziei de judecată, iar activitatea Serviciului de probaţiune poate fi lansată în curând.

Expertul UE John Johnson a menţionat că "asemenea pedeapsă a fost aplicată în privinţa a mii de condamnaţi, care nu au fost excluşi din societate şi familiile lor".

Conform datelor enunţate în cadrul evenimentului, brăţara electronică se montată pe braţ sau pe picior. Dispozitivul conţine o baterie rezistenţă la apă, care funcţionează trei ani. Dacă condamnat va pierde brăţara sau o va defecta intenţionat, acesta va achita toate cheltuielile de înlocuire. O brăţară costă până la şapte euro. În Moldova statul cheltuieşte zilnic câte 120 lei pentru întreţinerea unei persoane în penitenciare. Totodată, în RM sunt circa 6 mii de deţinuţi şi până la 4 mii de persoane, care figurează în dosare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?